Читај ми!

Јанковић без подршке у парламенту

Зоран Јанковић није добио подршку парламента да формира нову владу Словеније. Председник Данило Тирк најкасније за 14 дана предложиће новог мандатара.

После вишечасовне расправе, словеначки парламент није подржао предлог да се Зорану Јанковићу повери мандат за састав нове владе.

Сада се очекује да председник Данило Тирк, најкасније за 14 дана, предложи истог или другог кандидата за председника Владе, а предлог ће моћи да поднесу и парламентарне странке или групе посланика.

Тирк каже да жали што његов мандатар није освојио потребну апсолутну већину за место премијера, истичући да је Јанковић "и даље јак кандидат".

Успешни бизнисмен Јанковић, победник децембарских избора, уверио се да је политика незахвалан посао - на тајном гласању у парламенту је уместо неопходних 46, добио 42 гласа.

Јанковић је рекао да прихвата вољу посланика и да нема примедбе осим у односу на "једну индивидуу на коју не би трошио речи".

"Дошли смо овде уздигнуте главе и остајемо на оном што смо обећали својим бирачима", рекао је Јанковић, додајући да резултат гласања не види као пораз.

Јанковић је, такође, рекао да Грађанска листа Грегора Виранта никада није имала озбиљну намеру да ступи у коалицију са њим.

Нема времена за политичке игре 

У скупштинској расправи пре изјашњавања, упозорио је да Словенија више нема времена за политичке игре.

''Словенији је хитно потребна кредибилна влада. Тим способан да предузме конкретне мере како би се ухватио у коштац са економским и финансијским проблемима и постигао промене на боље'', рекао је Зоран Јанковић. 

Јанковића су подржали његова Позитивна Словенија, социјалдемократе и Партија пензионера. Један посланик био је против, док су гласање бојкотовале листа Вирант, Народна партија, Нова Словенија и Словеначка демократска странка Јанеза Јанше.

''Нема чак ни оскудну већину неопходну да буде мандатар, а камоли чврсту коалицију. А ипак инсистира на кандидатури промовишући тако политичку корупцију'', рекао је Јоже Танко из Словеначке демократске странке.

Људмила Новак из Нове Словеније сматра да су на последњим изборима изабрани "стари владари у новом руху".

"Питање је да ли избори изражавају вољу народа, или је реч о доминацији новца'', упитала је Новак.

Сада се највеће шансе да буде нови мандатар приписују бившем премијеру Јанезу Јанши, који предводи другу по снази партију, Словеначку демократску странку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије