Читај ми!

Награда Тадићу и Јосиповићу

За унапређење хрватско-српских односа, председницима Хрватске и Србије Иви Јосиповићу и Борису Тадићу, Српско народно вијеће доделило награду "Светозар Прибичевић".

Српско народно вијеће је, на свом традиционалном пријему у Загребу, доделило председницима Хрватске и Србије Иви Јосиповићу и Борису Тадићу награду "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско-српских односа.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да Хрватска данас не би била оно што јесте да није било доприноса Срба у свим подручјима њеног развоја.

Подсетивши на изјаву Николе Тесле дату уочи Другог светског рата да би "мржња кад би се претворила у електричну енергију, осветлила све наше градове и села", Јосиповић је рекао да мржња не сме бити погонско гориво већ то мора бити поштовање, разумевање и грађење заједничке будућности.

Указујући на српски допринос историји и садашњости Хрватске, Јосиповић је нагласио да се он може видети шетњом улицама, читањем књига и зборки песама или шетњом аркадама на централном гробљу Мирогој где су сахрањен истакнути умови оба народа.

На пријему су уручене и друге награде истакнутим појединцима у политици, култури, невладином активизму и јавном животу.

Награду "Никола Тесла" за развој српских институција добили су досадашњи вицепремијер Слободан Узелац, који је више година био и председник СКД "Просвета" и постхумно Милош Војновић, један од оснивача и председник Заједничког већа општина, српске мањинске самоуправе у источној Хрватској.

Награду "Диана Будисављевић", названу по жени која је 1942. године од смрти спасла на хиљаде српске деце Козаре, а која се додељује за хуманизам, постхумно је добила ријечка активисткиња Даринка Јањанин која је годинама била активна у српским организацијама и мањинској самоуправи, бескомпромисно бранила људска права и слободе као чланица Програмског савета Хрватске телевизије.

Антифашисти Јосип Бољковац и Раде Булат деле награду "Гојко Николиш" названу по кордунашком антифашисти, лекару и књижевнику, а која се додељује за антифашизам. Они су због борбе за очување тековина антифашизма били и на удару деснице, а Бољковац је због наводних ратних злочина био и хапшен.

Преко пута Новинарског дома, где је пријем одржан, неколико чланова Хрватске чисте странке права протестовали су због доделе награда Булату и Бољковцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара