Читај ми!

Избори у Грчкој до Васкрса

Ванредни избори у Грчкој морају се одржати пре Васкрса, изјавио лидер Нове демократије Антонис Самарас. Претходни договор да то буде у фебруару померен да би премијер Пападимос спровео реформе и мере штедње.

Лидер конзервативне Нове демократије Антонис Самарас изјавио је да се ванредни избори у Грчкој морају одржати до половине априла ове године.

"Нећу толерисати опструкције и избори морају да буду одржани пре Васкрса. Грчки је интерес да има нову и јаку владу", истакао је Самарас у тексту који је објавио у локалним новинама RealNews, пренела је новинска агенција АНА.

Три партије које су формирале садашњу владу - ПАСОК, Нова демократија и десничарски ЛАОС - договориле су се да се ванредни избори одрже 19. фебруара.

Ипак, у каснијим договорима међу странкама тај рок је померен за април, да би се дала шанса премијеру Лукасу Пападимосу да спроведе планиране мере штедње и реформе како земља не би банкротирала.

Самарас сада инсистира да то буде пре ускршњих празника 15. априла.

У Новој демократији рачунају да ће се поново вратити на власт, поготово што се досад владајући Свегрчки социјалистички покрет (ПАСОК) суочио са кризом. Лидер ПАСОК-а Јоргос Папандреу већ је најавио да ће се повући са политичке сцене после избора и да се неће кандидовати за премијера.

Према последњим истраживањима, после ванредних избора ниједна партија неће моћи да сама формира нову владу. За Нову демократију се изјашњава 21,4 одсто грађана, а за ПАСОК само 12,6 одсто анкетираних. Многи грађани су засад неодлучни или подржавају мање странке, пошто не верују лидерима две водеће партије у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара