Читај ми!

Џомић напушта Црну Гору?

Министарство унутрашњих послова Црне Горе потврдило је решење којим се одбија захтев подгоричког пароха СПЦ-а Велибора Џомића за одобрење привременог боравка. То решење је, донето на основу мишљења Агенције за националну безбедност да он угрожава Црну Гору.

Парох подгорички Српске православне цркве Велибор Џомић по свему судећи ускоро ће напустити Црну Гору, пишу подгоричке Вијести.

Лист наводи да је Министарство унутрашњих послова (МУП) у другостепеном поступку потврдило првостепено решење којим се одбија Џомићев захтев за одобрење привременог боравка.

То решење је, како се наводи, донето на основу мишљења Агенције за националну безбедност (АНБ) у коме се каже да Џомић "угрожава Црну Гору".

У правном погледу решење МУП-а је коначно, на шта је Џомић реаговао покретањем управног спора, чиме му се према одредбама Закона о управном спору дозвољава могућност подношења захтева за одлагање извршења решења.

Из Управе полиције Вијестима су потврдили да је Џомић тражио да се одложи извршење решења, док Управни суд не одлучи о његовој жалби. Из полиције нису одговорили да ли ће уважити његов захтев.

"Сектору граничне полиције у Управи полиције поднео сам такав захтев са детаљним образложењем. Чекам и надам се да ће разлози из мог захтева бити уважени", рекао је Џомић Вијестима.

"Ја сам се обратио управи полиције, јер закон дозвољава ту могућност, очекујем да се ових дана речи по захтеву и очекујем да се реши позитивно јер нема разлога да се то реши негативно, с обзиром да све чињенице овога поступка су јавности довољно познате и да никада нисам угрозио никога а камоли Црну Гору, све ово тумачим у смислу идеолошких обрачуна са црквом и свештенством", каже Џомић.

Објашњавајући да у Црној Гори живи пуних 17 година са породицом, он је нагласио како није дошао са неким специјалним задатком."Дошао сам да Богу, цркви и народу служим као свештеник и ништа више од тога. Зато су ми горке оцене из мишљења АНБ-а по којима наводно 'угрожавам Црну Гору'", каже Џомић.

У управном спору ће се, према Џомићевим очекивањима, скинути ознака 'тајности' са мишљења АНБ-а, након чега ће он, како је најавио, упознати јавност са чим угрожава државу.

"Оно што сада могу да кажем, а да не прекршим закон, јесте да је тај документ од прве до последње речи напуњен идеолошким оценама које директно задиру у слободу мишљења и изражавања и слободу вероисповести. Ускраћен сам чак и за право да тај документ видим и да добијем његов број и датум, као и да сазнам име одговорног лица", додао је Џомић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара