Читај ми!

Референдумска кампања у Хрватској

Почела кампања пред референдум о уласку Хрватске у Европску унију. Министарка спољних и европских послова Весна Пусић позвала грађане да 22. јануара на биралиштима подрже улазак у Унију.

У Хрватској је и службено почела кампања пред референдум о уласку те земље у Европску унију. Весна Пусић, хрватска министарка спољних и европских послова, позвала је грађане да 22. јануара на биралиштима подрже улазак у Унију. 

"На референдуму се одлучује да ли Хрватска и политички припада Европи, као што јој је географски, историјски и културно увек припадала", истакла је Пусићева представљајући на конференцији за новинаре референдумску кампању.

Пусићева је упозорила да у јавности постоји став да је потписивањем приступног уговора 9. децембра прошле године, завршена фаза пута Хрватске према чланству у ЕУ.

"Изузетно је важно послати поруку свима да ће бити онако како грађани одлуче на референдуму. Ако кажу 'Да', Хрватска је чланица ЕУ, а ако кажу 'Не' цела ствар се зауставља", указала је шефица дипломатије. 

"Хрватска 22. јануара доноси одлуку, а све што смо до сада радили, било је испуњавање предуслова", објаснила је Пусић.

Министарка је истакла да, с обзиром на позитиван тренд јавног мњења, не верује да ће грађани на референдуму одбити улазак у Унију.

За припрему референдума и кампању биће потрошено 4,8 милиона куна (637.000 евра), додала је хрватска министарка. 

Транспарентна документа

Према њеним речима, главни циљеви референдумске кампање су доступност информација у разумљивом облику и подстицање грађана да изађу на референдум.

"Kампања ће се темељити на транспарентности и доступности свих службених докумената о преговорима и чланству на интернет страницама Министарства, на кампањи на интернет-порталима, преко радија и телевизије, на брошурама и инфо-телефону 'Хало ЕУ'", навела је Пусићева. 

Министарка је показала видео-поруке којима највиши званичници Хрватске позивају грађане да подрже улазак у ЕУ. Те поруке ће бити емитоване на националним и локалним телевизијама.

Поред председника Републике Иве Јосиповића, премијера Зорана Милановића и петоро министара, позив грађанима упутиће и бивша премијерка Јадранка Косор, шефица највеће опозиционе странке, ХДЗ. 

Брошура под називом "Све што сте хтели да знате о ЕУ" штампана је у више од два милиона примерака и дистрибуираће се свим домаћинствима у Хрватској.

И представници "Већа за Хрватску - Не у ЕУ" коју чине ванпарламентарне странке, удружења и појединци, почели су кампању против уласка у Унију.

Према последњем истраживању јавног мњења, око 60 одсто грађана гласало би за улазак у ЕУ, а 33 одсто би било против. Осам одсто не зна како би гласало, показује истраживање које за за Министарство спољних и европских послова обавила агенција Ипсос пулс.

То истраживање показује и да би на референдум изашло око 80 одсто грађана с правом гласа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара