Читај ми!

Мито на везама

"Мађар телеком" подмитио најмање три особе из Црне Горе, пишу подгоричке "Вијести", помињући Ану Коларевић, сестру Мила Ђукановића. Амерички суд казнио са 95 милиона долара мађарску компанију због давања мита у Црној Гори и Македонији.

Америчке финансијске власти утврдиле су да је "Мађар телеком", при куповини "Телекома Црне Горе", подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра, "укључујући и адвокатицу, сестру тада највишег владиног функционера", пишу данас подгоричке Вијести.

Америчке власти наводе и да су двојица званичника из управе тадашње државне компаније новац депоновали на личне рачуне у банкама ван Црне Горе, наводи лист.

Уз текст, лист објављује фотографију адвокатице Ане Коларевић, сестре Мила Ђукановића, а помињу се и бивши председник Одбора директора "Телекома Црне Горе" Олег Обрадовић, бивши председник црногорске Агенције за преструктурирање Бранко Вујовић, министар економије Дарко Ускоковић и бивши директор компаније "Монет" Миодраг Ивановић.

Вијести преносе да је "Мађар телеком", у поступку куповине "Телекома Црне Горе", подмитио црногорске званичнике са укупно 7,35 милиона евра. Мађарска компанија је за преко 76 одсто акција у "Телекому Црне Горе" платила више од 140 милиона евра.

Амерички суд и Комисија за хартије од вредности саопштили су крајем прошле године да је телефонски оператер "Мађар телеком", део "Дојче телекома", прихватио да плати више од 95 милиона долара због оптужби о кршењу антикорупцијских правила.

Како наводе амерички званичници, оптужбе се односе на радње из 2005. и 2006. године, када је дато шест милиона долара мита званичницима у Македонији и око девет милона долара у Црној Гори.

"Руководство 'Мађар телекома' користило је лажне уговоре да достави милионе долара мита страним званичницима у позицији да им помогну да истисну конкуренте и добију уговоре", наводи се у саопштењу Комисије.

Министарство правде навело је да су америчке власти могле да туже "Мађар телеком" пошто је та компанија била котирана на Њујоршкој берзи у време на које се односе оптужбе за корупцију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије