Читај ми!

Загреб за решавање проблема

Не треба очекивати радикалне промене у односима Србије и Хрватске, оценио aмбасадор Хрватске у Србији Жељко Купрешак. Амбасадор, међутим, каже да је Хрватска спремна да реши све оно што протеклих година оптерећује односе две земље.

Амбасадор Хрватске у Србији Жељко Купрешак рекао је да је Хрватска спремна да реши све оно што протеклих година оптерећује односе две земље, али додаје да не треба очекивати радикалне промене или "историјске турбуленције које би требало да доведу до побољшања односа" између две земље.

"Нова власт у Хрватској поручила је да је један од приоритета регионална сарадња и да је Београд, поред Брисела и Вашингтона, један од главних градова у који ће се најпре долазити и где ће се разговарати о томе шта учинити даље", рекао је Купрешак у интервјуу Фонету.

Према његовим речима, позитивне поруке које долазе од свих представника нове хрватске власти сигурно могу донети и до побољшања односа, али можда не у оном смислу колико у решавању ствари из ратних времена.

"Односе две земље посебно оптерећује питање тужби између две земље. На обе стране имали смо позитивне изјаве који говоре да се о повлачењу тужби може и мора разговарати", објаснио је Купрешак.

Тужба сама по себи, потврдио је Купрешак, садржи неке ствари које се могу решити и на други начин, осим пред Међународним судом правде.

Купрешак истиче да обе стране имају исту или идентичну документацију и да се у наредном периоду мора донети политичка одлука како и на који начин да се реши овај проблем.

"Хрватска и даље заступа идеју о арбитражи, јер сматрамо да је то европски и цивилизацијски домет који не би требало избегавати", указао је Купрешак.

Регион судбина и обавеза  

Говорећи о Европској унији, хрватски амбасадор је истакао да је и нова власт у Хрватској опредељена за помоћ свим земљама региона. "Регион је наша судбина, обавеза и нешто што је, после Брисела, један од најважнијих ослонаца Хрватске", истакао је Купрешак.

"Уступање превода аки комунитера показује да је стратешки циљ и интерес Хрватске убрзано приближавање свих земаља ЕУ, јер ће се на тај начин ојачати просперитет и економска ситуација", нагласио је Купрешак.

Према његовим речима, Хрватска ће наставити да преноси своја искуства, уколико земље окружења то буду хтеле.

Хрватска је учинила све што је могла у политичком, правном и економском смислу како би омогућила повратак хрватских грађана српске националности, оценио је Купрешак и додао да је та земља у протеклих 10 година уложила више од 5,5 милијарди евра у реконструкцију земље која је била разорена.

Говорећи о економској сарадњи, хрватски амбасадор је рекао да се нада да ће се српски капитал појавити у Хрватској.

"Хрватска је до сада инвестирала више од 500 милиона евра у Србију. Те инвестиције су углавном у производној делатности. Свега пет до седам одсто укупних хрватских иневстиција су пласиране услуге", закључио је Купрешак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара