Читај ми!

Стари захтев и новој влади

Амнести интернешенел позива нову хрватску владу да истражи умешаност високих државних и војних функционера у ратне злочине. У извештају организације спомињу се Владимир Шекс и адмирал Давор Домазет.

Организације за заштиту људских права Амнести интернешенел (АИ) позвала је нову владу Хрватске, с премијером Зораном Милановићем на челу, да истражи умешаност високих државних и војних функционера у случајеве ратних злочина.

"Тиме би исправили грешке које су чиниле претходне владе које су због своје пасивности, жртвама злочина и њиховим породицама ускратили право на истину, правду и одштету", изјавила је директорка АИ за Европу и централну Азију Никола Дакворт, пренели су хрватски електронски медији.

У извештају АИ посебно је споменут потпредседник донедавно владајуће Хрватске демократске заједнице Владимир Шекс о чијој се командној одговорности за злочине у Славонији говорило за време суђење Бранимиру Главашу, осуђеном за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку.

Као и у ранијим извештајима те међународне организације наведено је и име бившег војног функицонера, пензионисаног адмирала Давора Домазета Лоше, у вези са којим су се појавиле информације о могућој одговорности за злочине почињене у акцији Медачки џеп.

"Уколико у кратком року Хрватска не реши све те проблеме, остаће питање да ли је испунила обавезе везане за заштиту људских права или услове за чланство у ЕУ", наведено је у извештају.

АИ је почетком ове године позвао хрватске власти, на челу с тадашњом премијерком Јадранком Косор, да истраже тврдње да високи функционери у тој земљи, међу којима и Владимир Шекс, нису спречили ратне злочине које су починиле хрватске снаге у периоду од 1991. до 1995. године.

Шекс је тада оштро демантовао наводе АИ, а извештај те организације оштро је критиковало и хрватско министарство правосуђа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара