Читај ми!

Ухапшен игуман у Грчкој

Старешина светогорског манастира Ватопед Јефрем, ухапшен у Грчкој. Монах оптужен за проневеру новца приликом склапања споразума о замени земљишта са државом, од кога је манастир имао корист од 100 милиона евра.

Грчка полиција ухапсила је старешину светогорског манастира Ватопед, Јефрема, осумњиченог за проневеру новца и давање лажних изјава у афери са некретнинама. Монах се налази под полицијским надзором у монашкој ћелији.

Игуман Јефрем налази се у притвору на територији 1.000 година старог манастира Ватопед на Атосу, додаје се у саопштењу.

Јефрем, који је полицији рекао да има високу температуру и висок ниво шећера у крви, задржан је "привремено" под стражом у својој ћелији, а одлука да ли ће бити премештен у затворску болницу требало би да буде донета после Божића.

Јефрем је умешан у аферу са некретнинама са грчком државом, од које је манастир Ватопед имао велику корист - према процени једног од судија који прате случај, најмање 100 милиона евра.

Случај, познат и као афера "Вистонида", потресао је конзервативну грчку владу која је на власти била од 2004. до 2009. године и довела до оставки тројице министара.

Игуман Јефрем био је приведен почетком месеца, када је сведочио о овом случају, али је ослобођен пошто се тужилац и један од адвоката нису сложили да ли да га ухапсе или пусте уз кауцију. Судско веће јуче се, ипак, одлучило за хапшење, пренео је АП.

Иако је Јефрем, преко својих адвоката, поручио властима да је спреман да се добровољно преда, очигледно му нису поверовали - током ноћи и јутра, чамци обалске страже кружили су у водама око Атоса, а полиција у два града најближа монашкој енклави, заустављала је моторциклисте, претраживала аутомобиле и легитимисала возаче.

"Изненадила нас је одлука да Јефрем буде ухапшен. Ми смо му рекли да постоје веома мале шансе да се то деси", рекао је један од адвоката Аристотелис Хараламбакис.

Неки конзервативни политичари запрепашћено су реаговали у медијима, али лидер конзервативне странке Нова демократија, који није био укључен у скандал, није желео да коментарише овај случај.

Афера је названа "Вистонида" по језеру у префектури Ксанти, за које је манастир тврдио да га је пре 1.000 година добио на поклон, што држава није признала. Манастир је на име власништва над језером куповао некретнине, од којих је неке одмах продавао по високим ценама, што је држава назвала богаћењем од "продаје магле".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара