Читај ми!

Хрватска добила нову владу

Хрватски Сабор изгласао поверење новој влади. Мандатар Зоран Милановић представио Кабинет и поручио да ће политика Хрватске према региону бити отворена и пријатељска. Референдум о уласку Хрватске у ЕУ биће одржан 22. јануара 2012. године.

Мандатар Зоран Милановић представио је данас у Сабору чланове свог Кабинета.  

Програму Милановићеве владе и њена 22 члана поверење је дало 89 посланика владајуће већине и националних мањина, уздржани је било 12 заступника из ХДССБ-а и Хрватских лабуриста, а против је гласало 28 посланика ХДЗ-а.

Мандатар је поручио, представљајући у Сабору програм и састав нове владе, да ће политика Хрватске према региону бити отворена и пријатељска.

"Политика према региону биће пријатељска и отворена, вођена интересом хрватске државе. Избегаваћемо конфликте, али ћемо бранити хрватске интересе", рекао је Милановић посланицима.

Будући хрватски премијер истакао је да хрватска привреда има највише шансе у овом региону и указао да је важно какав ће бити имиџ Хрватске у окружењу. Мандатар је рекао да је Хрватска у тешкој ситуацији, али не у тежој него пре 20 година, те истакао како верује у будућност Хрватске у ЕУ.

"Треба у потпуности заокренути досадашњи смер. Биће потребно да се штеди, јер овако даље не може", поручио је Милановић и додао да су хрватске финансије "пренапрегнуте".

Милановић је, међутим, рекао да ће нова влада бранити свим средствима социјална права и социјалну државу, и додао да никаквих болних резова неће бити, али ће морати да буде рационализације.

Поручио је да Хрватска мора да ограничи јавну потрошњу, консолидује буџет, смањи дефиците и да се развија и расте. "Времена за заокрет има, а воље у овој влади још и више", рекао је Милановић и додао да ће новој влади бити потребно и мало среће.

Он је оценио да је у овом тренутку, иако је либерални левичар, потребно више јаке државе. Истакао је и да је потребно више самопоштовања, а не поноса, што је кључ успеха. "Желимо политику без корупције и друштво без корупције", нагласио је Зоран Милановић.

Лидер СДП-а је, такође, навео да је спреман на сарадњу са представницима националних мањина, те да тежак терет рата треба оставити иза себе. Додао је да је спреман и за сарадњу с Хрватима изван Хрватске, посебно у БиХ, с којима треба водити пријатељски дијалог.

У седишту хрватске владе вечерас су досадашња премијерка Јадранка Косор и новоизабрани премијер Зоран Милановић, у присуству ужег круга својих сарадника, обавили службену примопредају власти.

Влада са 20 министара

Нова хрватска влада има 20 министарстава, што је четири више него до сада, као и три државне канцеларије, а укидају се државни секретари и шефови управа и уводе заменици и помоћници министара.

Све би то требало довести до ефикасног функционисања владе и државне управе и уштеда од сто милиона куна (13,3 милиона евра) за цео мандат владе, сматрају у "Кукурику коалицији", као предлагачу.

Уместо 60 досадашњих државних секретара биће 20 заменика министара, а уместо 153 шефа управа 80 помоћника министара. Смањењем укупног броја државних званичника са 543 на 416 уштедеће се 25 милиона куна годишње, односно 100 милиона куна за цео мандат владе, истичу предлагачи.

У ХДЗ-у, међутим, сматрају да ће влада депрофесионализовати институције, тако што ће отпустити професионалце и на њихова места довести политички подобне, што ће бити додатно оптерећење за буџет, као и да се тиме пружају могућности подношења судских тужби због којих би држава могла бити присиљена да плаћа одштете.

Јуче је за председника Сабора изабран Борис Шпрем из СДП-а, док су три потпредседника из редова већине Јосип Леко и Ненад Стазић из СДП-а и Милорад Батинић из Хрватске народне странке. Накнадно ће се обавити изгласавање два потпредседника из редова ХДЗ-а.

"Кукурику коалиција" на челу са СДП-ом има 80 мандата, ХДЗ 47, од којих три отпадају на Хрватску грађанску странку и Демократски центар, по шест мандата Хрватски лабуристи и Хрватски демократски савез за Славонију и Барању, два мандата независна листа Ивана Грубишића и по један Хрватска сељачка странка и Хрватска странка права "Др Анте Старчевић".

Мањине имају осам посланика, од тога три српска, а даваће подршку владајућој већини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво