Читај ми!

Нови председник Сабора

Посланик СДП-а Борис Шпрем изабран за председника новог сазива Хрватског сабора. За њега је гласало 134 од укупно 151 посланика, а нико није био против.

Посланик Социјалдемократске партије и кандидат владајуће Кукурику коалиције Борис Шпрем, је на конститутивној седници Хрватског сабора изабран за председника ове највише законодавне институције.

За његов избор гласала су 134 од укупно 151 посланика Сабора, а нико није био против.

Седница је сазвана на позив председника Ива Јосиповића који јој је и присуствовао, заједно са одлазећом премијерком Јадранком Косор, највишим државним, судским и академским представницима, као и представнцима верских заједница, осим Српске православне цркве.

Обраћајући се посланицима и гостима, Шпрем је нагласио да је Сабор у 20 година од стварања суверене демократске Хрватске, био својеврсна школа демократије и парламентаризма.

"Наши претходници некад нису извршавали своје задатке, али смо напредовали", рекао је нови председник парламента и додао да је народ позајмио посланицима свој суверенитет.

"Мораћемо одлучивати, а онда бити и одговорни за непопуларне мере које ћемо можда морати донети, јер су оне нужне за напредак, али морамо и показати да се не водимо личним, страначким, корпоративним и идеолошким циљевима, већ онима групним, грађанским", рекао је Шпрем.

Истичући да је криза захватила срце капитализма и да се живи у тешким, али изазовним временима, Шпрем је рекао да рачун за то не сме сносити свет рада или сиромашне државе.

Нагласио је да ће једна од првих одлука овог сазива бити расписивање референдума о приступању ЕУ и да се нада да ће већина грађана рећи историјско "да".

У свом завршном обраћању, досадашњи председник сабора Лука Бебић подсетио је на значајне активности Сабора у прошлом мандату, међу осталима и на изгласавање 300 закона за прилагођавање стандардима ЕУ и регионалну сарадњу.

По дневном реду гласовима присутних 134 посланика изабрана је Мандатно-имунитетна комисија, а следи избор потпредседника и одбора потребних за одржавање седница.

Кукурику коалиција на челу са Социјалдемократском партијом, чији је шеф Зоран Милановић добио мандат за састављање владе, има 80 мандата, ХДЗ 47, од којих три отпадају на Хрватску грађанску странку и Демократски центар, по шест мандата Хрватски лабуристи и Хрватски демократски савез за Славонију и Барању (ХДССБ), два мандата има независна листа Ивана Грубишића и по један Хрватска сељачка странка и Хрватска странка права - др Анте Старчевић.

Мањине имају осам посланика, од тога три српска и даваће подршку владајућој већини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво