Читај ми!

Од мандатара до кандидата

Зоран Јанковић више није сигуран мандатар Владе Словеније, пише љубљанско "Дело". Борут Пахор успео да на чело парламента доведе Грегора Виранта, противкандидата Јанковићевој Маши Коципер.

Избор Грегора Виранта из странке Листа за Виранта за председника словеначког парламента најавио је нове компликације на политичкој сцени Словеније. Вирант је добио 52, а Маша Коципер, кандидат Зорана Јaнковића, 38 гласова посланика.

Политички неспоразум председника Позитивне Словеније Зорана Јанковића и председника социјалдемократа Борута Пахора, који је на чело парламента довео Виранта, према неким оценама, Јанковића је од "највероватнијег" мандатара владе претворио у "једног од могућих кандидата" за премијера, пише дневник Дело.

Како пише љубљански лист, "искуства говоре да коалиција која постави председника Државног збора (парламента), обично постави и председника владе", мислећи при том на ад хок коалицију јуче створену у парламенту, која је кандидовала Виранта, након одустајања Пахора.

"Управо неспремност на сарадњу кључна је слабост Јанковићеве коалиције", преноси лист и додаје да је ту "најпре Пахор, који све од избора не крије презир према Јанковићу", а затим и Јанковић, који је "заборавио да прво мора да буде изабран за председника владе, а онда да се тако понаша".

Након избора председника парламента, у наредних седам дана морају да се формирају посланичке групе и ако се у томе пожури, председник државе Данило Тирк могао би у уторак да почне консултације с председницима посланичких група.

Према тврдњама из кабинета председника, он би већ исти дан могао да предложи мандатара владе. Крајњи рок за предлагање мандатара истиче 30 дана од јучерашње конститутивне седнице парламента, који након тога има на располагању седам дана да се о предлогу изјасни.

Нови председник владе мора предложити министре најкасније у року од 15 дана од свог избора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво