Продаја "Меркатора" пише оставке

Могућа продаја "Мерактора" прераста у аферу: Први човек словеначке банке НЛБ поднео оставку, "Пивоварна Лашко" одложила продају својих акција "Меркатора", јер је могуће да је преузуме једна америчка компанија. Све под истрагом Агенције за хартије од вредности.

Због притисака у вези да продајом словеначког "Меркатора" хрватском "Агрокору", председник Управног одбора словеначке државне банке НЛБ Божо Јашович поднео је неопозиву оставку, чије детаље ће саопштити касније данас. 

Надзорни одбор НЛБ је одлучио да одложи доношење одлуке о продаји свог удела од 10,75 одсто у трговинском ланцу "Меркатор" "Агрокору", због "промена околности у вези са намером преузимања и писмених упозорења већинског власника компаније", наводи се у саопштењу НЛБ.

У том саопштењу председник Надзорног одбора Марко Симонети поменуо је и одлуку "Пивоварне Лашко", која је такође одложила одлуку о продаји свог удела од 23,34 одсто акција у "Меркатору".

До тог одлагања је дошло због понуде америчке компаније "Итонс капитал" да преузме "Лашко", што је вероватно везало руке пивари у намери да прода удео у "Меркатору".

Словеначка Агенција за хартије од вредности данас је покренула поступак процене тржишне манипулације у намери америчког „Итонс капитала" да купи „Лашко", пише данас словеначко Дело.

Та компанија са седиштем у Невади била је „успавана" три протекле године и изгубила је пословну лиценцу, што се догађа због нетранспарентног пословања и неплаћања такси.

"Лашко" и банка НЛБ су део конзорцијума који продаје удео од 52,1 одсто акција "Меркатора".

Надзорни одбор једне друге словеначке банке, НКБМ, ипак је одобрио продају свог удела од 5,24 одсто у "Меркатору" компанији "Агрокор".

Зоран Јанковић за спајање "Меркатора" и "Конзума"

Мандатар за састав нове словеначке Владе Зоран Јанковић добро је упознат са ситуацијом у вези са "Меркатором", чији је био дугогодишњи директор, пише загребачки Национал.

Јуче је на конференцији за новинаре рекао је како лично није за продају "Меркатора" хрватском "Агрокору" и да мисли да би било много боље да се кроз размену акција споје "Конзум" и "Меркатор".

Нагласио је да је још пре седам година био заговорник те идеје, али то нико тада није прихватио, као и да даље сматра да би то било најбоље решење, уз услов да део власништва припадне Европској банци за обнову и развој.

Јуче су испред зграде владе Словеније протестовали радници "Меркатора", тражећи да се заустави продаја "Агрокору" и захтевајући од владе да преузме активну власничку улогу у "Меркатору".

Противници продаје већинског удела "Меркатора" хрватском концерну "Агрокор" тврде да би то могло да има катастрофалне последице по словеначку прехрамбену индустрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара