Читај ми!

Вуковарске жртве ХРТ-а

Неколико хрватских интелектуалаца затражило смену Бруна Ковачевића, главног уредника ХТВ, због суспензије уредника Зорана Шпрајца и Стипе Алфиера. Кажњени су из политичких разлога, наводе интектуалци у писму.

Група хрватских интелектуалаца затражила је хитну смену главног уредника Хрватске телевизије Бруна Ковачевића и покретање дисциплинског поступка против њега, због суспензије с посла уредника Зорана Шпрајца и Стипе Алфиера.

У писму, које су потписали Надежда Чачиновић, Даша Дрндић, Ненад Поповић, Жарко Пуховски, Слободан Шнајдер, Велимир Висковић и Богдан Жижић, тражи се оставка Већа ХРТ-а које је Ковачевића недавно поставило на функцију главног уредника, а захтева се и изјашњавање главних управних тела ХРТ-а, јавља интернет портал Индекс.

"Као главни уредник информативног програма злоупотребио је своја овлашћења, јер их је казнио из очигледно политичких разлога, а поводом прилога о паду Вуковара, у којем су емитовани искључиво изворни снимци и материјали чији су аутори вуковарски ветерани и цивили", наводи се у писму.

Група интелектуалаца сматра да је тим чином Бруно Ковачевић прекршио хрватске законе, статутарна документа јавне телевизије и новинарске кодексе и да је увредио и понизио хрватску јавност.

Осуђују и чињеницу да су доскорашњи уредник "Дневника" Зоран Шпрајц и Стипе Алфиер пре суспензије били подвргнути понижавајућем, на полицијским методама заснованом испитивању, а новоде и друге разлоге због којих Ковачевић не може више да буде главни уредник ХТВ.

"Њу финансирају грађани, а законска јој је обавеза да доноси истините информације", наглашено је у писму, у којем се додаје да је после доношења новог закона о ХРТ-у негативна селекција кадрова достигла најнижу могућу и опасну тачку, па због тога траже да се закон хитно преиспита и измени.

Сматрају да јавној телевизији прети потпуно урушавање, јер јој је углед пао због корупцијских афера.

"У светлу тешких оптужби и сумњи у корупцију које пуне ступце новина, сматрамо посебним цинизмом да се ХРТ оглашава о својим 'патриотским' мотивима и још више - у вези с вуковарском трагедијом, а тиме покрива прогон сопствених новинара и гаси слободу речи", наводе интелектуалци у писму.

"Изражавамо потпуну професионалну, грађанску и људску солидарност с колегама из уредништва Информативног програма Хрватске телевизије", закључује група интелектуалаца у свом писму.

Због смене двојице радника ХРТ-а јутрос су пред улазом Телевизије протестовали и активисти Грађанске акције, пише Вечерњи лист.

"Доста је да се политика меша у уређивање јавне телевизије, доста је да се гуше новинарске слободе, доста је да се грађанима сервира нека њихова истина", поручили су на својој страници на Фејсбуку активисти Грађанске акције.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара