Читај ми!

Оптужнице за ратне злочине над Србима

Против Владимира Миланковића и Драге Бошњака подигнута оптужница пред Жупанијским судом у Осијеку. Њих двојица се терете да су починили ратни злочин у Сиску, где је, према неким проценама, побијено више од стотину српских цивила.

Жупанијско тужилаштво у Осијеку је, након спроведене истраге, подигло пред судом у Осијеку оптужницу против Владимира Миланковића и Драге Бошњака због ратног злочина против заробљеника и цивилног становништва у Сиску.

Како се наводи интернет страни Тужилаштва, Миланковић се терети да је од средине јула 1991. до средине јуна 1992. године, као командант полицијских снага на ширем подручју Сиска и Баније, починио кривична дела у којима је убијено 24-оро цивила.

Наводи се да је Миланковић био овлашћен за издавање наређења припадницима свих полицијских јединица и да је био одговоран за поштовање и примену ратног и хуманитарног међународног права о безбедности и заштити цивила на том подручју и за хумано поступање према ратним заробљеницима.

Упркос томе, није предузео ништа да се незаконити поступци као што су насилна упадања у куће и станове, незаконите претраге, понижавање и застрашивање, физичко и психичко злостављање, спрече, сузбију и казне.

Напротив, користећи се својим овлашћењима комаданта свих полицијских снага, Миланковић је спречавао предузимање било каквих акција потребних за утврђивање непосредних починилаца и на тај начин одобравао незаконите радње припадника наведених јединица.

Поред тога, лично је учествовао у злостављању и нападима на поједина цивилна лица, и наредио затварања већег броја цивила српске националности.

У овим поступањима убијено је 24-оро цивила, наводи се у оптужници.

Драго Бошњак се терети да је у другој половини августа 1991. године, на истом подручју као и Миланковић, у својству припадника специјалне јединице полиције "Вукови" и заједно с више за сада непознатих припадника те јединице, ликвидирао осморо цивила.

Предложено је и продужење притвора окривљених, који су у затвору од 21. јуна, због нарочито тешких околности под којима су дела почињена.

С њима је тада ухапшен и Ђуро Бродарац који је био на највишем положају у структури хрватских полицијских и војних снага на подручју Сиска и који је и најодговорнији за злочине над Србима, наводи се из тужилаштва.

Неко време након хапшења, Бродарац је умро у затвору у Осијеку.

Упркос чињеници да се годинама знало за ратне злочине, Бродарац је од 1993. године био на челу Сисачко-мославачке жупаније, а након што није изабран на локалним изборима, тадашњи премијер Иво Санадер поставио га је за саветника за разминирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво