Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Битка за Харков, Зеленски тврди да је руска офанзива заустављена; Москва: Осујећен напад на Белгород

Рат у Украјини – 806. дан. Украјинске снаге зауставиле руску офанзиву у правцу Харкова, каже председник Володимир Зеленски. Међутим, у тој области и даље трају битке. Москва тврди да је оборила украјинске ракете и дронове изнад Белгорода и Москве. Командант украјинских копнених снага истиче да ће критична фаза рата наступити у наредна два месеца. Александар Лукашенко упозорава: За Русију и Белорусију нуклеарно оружје средство одвраћања - али узвратићемо на напад. САД припремају пакет војне помоћи Украјини вредан 400 милиона долара.

Битка за Харков, Зеленски тврди да је руска офанзива заустављена; Москва: Осујећен напад на Белгород Битка за Харков, Зеленски тврди да је руска офанзива заустављена; Москва: Осујећен напад на Белгород

Наставља се рат нападима на енергетска постројења између Русије и Украјине. Извор из украјинске Служба државне безбедности потврдио је медијима да је дрон великог домета погодио рафинерију нафте "Гаспром нефтеким Салават" у руској Републици Башкирији, 1.500 километара удаљеној од границе.

"Укрхидроенерго" је саопштио да су у руским ударима ове седмице разорене две украјинске хидролектране и да је штета велика.

И даље страдају цивили. Две особе су погинуле у руском гранатирању Никопоља, а 11 људи је рањено у украјинском ваздушном нападу на Белгород.

Генерални секретар Јенс Столтенберг каже да Кијев није тражио НАТО пошаље трупе у зону сукобу, али позива државе Алијансе да му пруже помоћ.

Међутим, иако није тражио, према признању пољског премијера Долалда Туска војске НАТО-а ипак има у Украјини.

"Без помоћи НАТО-а, Украјина не би могла да се брани толико дуго. Па тамо су неке трупе, односно војници. Тамо има мало војника. Посматрачи, инжењери", наводи Туск.

Немачки министар одбране Борис Писторијус обећава куповину три ракетна бацача "химарс" од Сједињених Држава и да их пребаци Украјини.

На то одговара Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова, да се потврђује хибридни рат против Русије.

Шеф Белорусије је Александар Лукашенко истиче да је за његову земљу и за Русију нуклеарно оружје искључиво средство одвраћања, а не напада, али да ће две државе сигурно одговорити на нечији напад.

Нагласио је да се Белорусија придружила вежбама на његову иницијативу.

Председник Владимир Путин је поручује с Параде победе на Црвеном тргу: "Никоме нећемо дозволити да нам прети"

Володимир Зеленски је сменио шефа Управе државне безбедности Украјине Сергеја Руда. Одржао је и састанак с командантима оружаних снагама, да како је рекао "видимо како убрзати испоруку наоружања и за шта се окупатор спрема". 

Ипак то "како и за шта" није открио јавности, али је најавио акције бранилаца на бојном пољу.

Руски и украјински медији јавили су да су са сајта руског Министарства унутрашњих послова уклоњене потернице за украјинским председником Зеленским и бившим Петром Порошенком.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара