Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

ЕУ одобрила 13. пакет санкција Русији; НАТО: Ситуација на фронту у Украјини изузетно тешка

Рат у Украјини – 728. дан. Европска унија одобрила је 13. пакет санкција Русији, поводом агресије на Украјину. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да је на "црној листи" сада више од 2.000 људи. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да се Специјална војна операција заштите Донбаса наставља, јер Кијев и Запад не показују политичку вољу да реше сукоб. Украјина истражује више од 60 случајева могуће корупције у сектору одбране.

ЕУ одобрила 13. пакет санкција Русији; НАТО: Ситуација на фронту у Украјини изузетно тешка  ЕУ одобрила 13. пакет санкција Русији; НАТО: Ситуација на фронту у Украјини изузетно тешка

Оперативна ситуација на истоку и југу Украјине остаје тешка, саопштио је Генералштаб украјинских снага. Кијев наводи се да је током претходног дана било 50 борбених окршаја, а Русија је укупно извела један ракетни и 99 ваздушних удара.

Ројтерс пише да је Владимир Путин саопштио да ће руске трупе продрти даље у Украјину како би надоградиле успех на бојном пољу након пада Авдејевке, где су украјинске трупе, како је рекао, биле присиљене да "побегну у хаосу".

Обе зараћене стране у руско-украјинском рату јављају о успешном рушењу ратних дронова.

Украјинске снаге су, према изворима руских медија, гранатирале Доњцку област. Истовремено, украјинске власти јављају да је у руском нападу на Суму погинуло петоро, као и да је двоје погинуло у руском нападу на Конотопски округ.

Шведска је најавила нови пакет помоћи Кијеву од 700 милион долара. Кијев ће, између осталог добити 90 оклопних возила, 90 борбених чамаца и ручне бомбе, противваздушне системе као што је "Робот 70", бацаче граната "Карл Густав", медицинску помоћ, кола хитне помоћи и друго.

На пољској граници фармери ове земље демонтрирају и блокирају границу са Украјином. Русија је означила амерички Радио Слободна Европа/Радио Слобода као "непожељну организацију".

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије