Рат у Украјини

Ваздушни напади на Херсон, има повређених; западни медији: Отказ Залужном до краја недеље

Рат у Украјини – 709. дан. После синоћног руског напада дроном, прекинута је струја у украјинском граду Криви Рог у Дњепропетровском југоисточном региону. Украјина тврди да је тражила предају тела затвореника погинулих у паду ИЛ-76, међутим Москва то демантује. Западни медији преносе да је Зеленски одлучио да отпусти главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног.

Ваздушни напади на Херсон, има повређених; западни медији: Отказ Залужном до краја недеље Ваздушни напади на Херсон, има повређених; западни медији: Отказ Залужном до краја недеље

Настављају се борбе на фронту у Украјини. Локалне власти у Харкову су саопштиле да је Русија напала подручје са више дронова, а пријављени су и удари из руских беспилотних летелица у Херсону и околини током којих је повређено неколико цивила. 

Са друге стране, Москва демантује наводе Кијева да су украјинске снаге погодиле војну базу на Криму, тврдећи да су руске трупе одбиле напад, а да су на војни објекат пале крхотине. Такође, руско Министарство одбране истиче да је противваздушна одбрана током претходног дана и вечери оборила 11 украјинских дронова изнад Белгорода и Курска, на руској територији.

Кијев у наредном периоду планира и да појача нападе на руску инфраструктуру, саопштила је Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине (ГУР).

Руски министар одбране Сергеј Шојгу већ је поручио да ће због акутелних напада Украјине и најаве нових удара Русија појачати производњу ПВО система, а сада је националној војној индустрији поручио "да се не шале" и да је потребно да произведу много више самоходних артиљеријских система.

Док трају борбе, далеко од центра дешавања, на самиту у Бриселу, земље Европске уније постигле су договор о пакету финансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра до 2027. године. Председник Европског савета Шарл Мишел потврдио је да се свих 27 лидера сагласило да се званичном Кијеву одобри новац, укључујући и мађарског премијера Виктора Орбана, који се раније противио иницијативи. 

Реакције из Кијева биле су брзе, а председник Украјине Володомир Зеленски захвалио се ЕУ на помоћи и истакао као важно то што је одлуку донело свих 27 лидера чланица, док је премијер земље навео значај "непоколебљиве европске подршке".

Ипак, унутар украјинске власти постоје размирице и тензије поводом наводне одлуке Зеленског да смени начелника Војске Украјине Валерија Залужњог, пише Си-Ен-Ен. Зеленски је, према сазнањима Си-Ен-Ен-а, већ пренео Залужњом да је смењен, а председнички декрет се очекује до краја недеље. 

среда, 12. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије