РАТ У УКРАЈИНИ

Путин: Русија ће искоренити нацизам; Кулеба: Са Литванијом заједничка производња дронова

Рат у Украјини – 703. дан. Руске снаге погодиле су украјински систем противваздушне одбране С-300 у Черкаској области у Украјини, саопштило је руско министарство одбране. Председник Владимир Путин поручио је у знак сећања на цивиле СССР, жртве нацистичког режима у Другом светском рату, да ће Русија искоренити нацизам. Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба саопштио да ће са Литванијом заједнички производити дронове.

Путин: Русија ће искоренити нацизам; Кулеба: Са Литванијом заједничка производња дронова Путин: Русија ће искоренити нацизам; Кулеба: Са Литванијом заједничка производња дронова

Шеф украјинске државе затражио је од војног врха да спреми планове за даљу заштиту градова и инфраструктуре у градовима на рубу линије фронта.

"Авдејевка, Купјанск, југ - сви су најважнији правци наших акција", написао је Зеленски на Телеграму.

Током јучерашњег дана на фронту су забележена 94 окршаја руских и украјинских снага, саопштио је Генералштаб украјинске војске.

Борбе су се водиле у Харковској области и у Луганском. У правцу Авдејевке руске снаге су поново покушале пробој, док су у правцу Мариинског, у Доњецкој области руске снаге утврђивале положаје.

Русија и Украјина настављају да оспоравају околности око пада руског војног авиона у пограничном региону Белгорода у среду. У паду су погинуле 74 особе. Русија тврди да су авион у коме се налазило 65 украјинских ратних заробљеника обориле украјинске снаге.

Црне кутије из авиона допремљене су у специјалну лабораторију у Москви, јавили су руски државни медији. Такође из Москве тврде да су пронађена и документа која потврђују идентитет украјинских заробљеника.

Украјински председник Володимир Зеленски поново је оптужио Москву да се "игра са животима украјинских ратних заробљеника".

Украјина је позвала кинеског председника Си Ђинпинга да учествује у мировним преговорима, рекао је главни саветник Володимира Зеленског. Швајцарска је пристала да одржи самит, којем ће присуствовати велики број светских лидера, али још увек нису одређени ни место ни датум.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара