РАТ У УКРАЈИНИ

Путин у посети Калињинграду; Ердоган потписао ратификацију кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у

Рат у Украјини – 701. дан. Настављају се руски удари у Дњепропетровској области, саопштиле локалне власти, док је Украјина преузела одговорност за напад на рафинерију нафте у руском црноморском граду Туапсеу. Пронађене црне кутије у срушеном руском авиону "Ил-76" – у којем су погинуле 74 особе, од којих су 65 украјински заробљеници. Поводом пада летелице, на захтев Русије после подне одржаће се "приватни састанак" јер је Француска одбила да се тим поводом одржи седница Савета безбедности УН. Руски посланик потврдио да ће Москва и Кијев наставити да размењују ратне заробљенике.

Путин у посети Калињинграду; Ердоган потписао ратификацију кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у Путин у посети Калињинграду; Ердоган потписао ратификацију кандидатуре Шведске за чланство у НАТО-у

У Белгородској области у Русији, јуче се срушио руски војни транспортни авион "Ил-76".

Погинуле су 74 особе, међу којима 65 украјинских заробљеника, саопштила је Москва, која је за рушење авиона оптужила украјинске снаге.

Украјина, са друге стране, тврди да нема информацију ко се налазио у обореном авиону.

Председник Володимир Зеленски поручио је да ће Украјина инсистирати на међународној истрази.

Русија је затражила хитну седницу Савета безбедности (СБ) Уједињених нација због рушења авиона, али је Француска, као председавајућа, седницу заказала за данас у 17 часова по њујоршком времену, објавио је први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

На фронту у Украјини, руске снаге су синоћ напале дроновима Одеску област, јавља Унијан.

У нападу су повређене две особе, оштећена је цивилна стамбена инфраструктура, избили су пожари, објавио је начелник Обласне јавне управе Одесе Олег Кипер.

Словачки премијер Роберт Фицо посетио је Украјину и поновио да подржава напоре Украјине да се придружи ЕУ, али је нагласио да се противи украјинској тежњи да приступи НАТО-у, рекавши да би уложио вето уколико би се о питању украјинског чланства у Северноатлантској алијанси гласало док је он на функцији премијера у Словачкој.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије