Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Украјина: Велика руска офанзива на Авдејевку; Борељ: Потребна снажнија подршка Брисела Кијеву

Рат у Украјини – 656. дан. Украјинска војска саопштава да су руске снаге покренуле нову, велику офанзиву на Авдејевку, град на истоку земље. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ истиче да је потребна снажнија подршка Брисела Кијеву. Са друге стране, Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) тврди да је током ове године спречила 18 "терористичких напада" на Криму.

Украјина: Велика руска офанзива на Авдејевку; Борељ: Потребна снажнија подршка Брисела Кијеву Украјина: Велика руска офанзива на Авдејевку; Борељ: Потребна снажнија подршка Брисела Кијеву

У руском гранатирању града Херсона на југу Украјине и села Ивановке, рањене су две особе, објавила је Херсонска регионална управа. 

Војска Русије напада и положаје украјинских снага око Купјанска и Авдејевке.

Са друге стране, амерички председник Џозеф Бајден позвао је украјинског председника Володимира Зеленског на састанак 12. децембра у Белој кући да би разговарали о рату и подршци САД.

Кијев тврди да је украјинска контраофанзива немогућа без сталне војне помоћи савезника из иностранства током следеће године.

Немачка ће идуће године моћи да испоручи Украјини око 200.000 комада артиљеријске муниције, изјавио је генерални инспектор немачких оружаних снага (Бундесвер) Карстен Бројер.

Ипак, немачки министар одбране Борис Писторијус је навео да ЕУ неће моћи да испуни своје обећање о милион граната до марта 2024. године.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије