Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Нова словачка влада одбацила план о слању војне помоћи Кијеву; EK предложила отварање приступних преговора са Украјином

Рат у Украјини – 623. дан. Руске трупе су се фокусирале на нападе у правцу Авдејевке, Марјинке и Купјанска, док су украјинске снаге наставиле са гранатирањем Доњецка и Луганска. ЕК предлаже отварање претприступних преговора са Украјином, Молдавијом, Грузијом и БиХ. Москва поручује да није мењала нуклеарну доктрину, али да без међународне контроле наоружања расте ризик од употребе нуклеарног, хемијског и биолошког оружја. Нова словачка влада одбила је нацрт плана о донацији ракета и муниције Украјини, након обећања новог премијера Роберта Фицa да ће зауставити војну помоћ Кијеву.

Руске трупе су се претходних дана на фронту у Украјини фокусирале на нападе у правцу Авдејевке, Марјинке и Купјанска, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

У украјинском гранатирању Доњецка у уторак погинуло је шест људи, а 11 особа је повређено, тврди проруски градоначелик Алексеј Кулемзин.

Русија се званично повукла из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи, закљученог на крају Хладног рата у намери да спречи потенцијални сукоб између Истока и Запада. 

Тај уговор из 1990. године, договорен и закључен на крају Хладног рата и потписан годину дана након пада Берлинског зида, поставио је ограничења на распоређивање војне опреме како би се одржала војна равнотежа између НАТО-а и земаља тадашњег Варшавског пакта.

Ризичан потез Москве осудили су НАТО и САД, уз најаву да ће суспендовати све своје обавезе према Уговору.

Водећи амерички званичници апеловали су на Конгрес да одобри буџет од 11,8 милијарди долара подршке Украјини, као део свеобухватног пакета Беле куће.

Холандија је послала Румунији пет борбених авиона Ф-16, који ће бити коришћени за обуку украјинских пилота у тој земљи.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије