Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Русија: Нови украјински ракетни напад на Севастопољ; Кијев: Напади дрновима на Дњепропетровску и Одеску област

Рат у Украјини – 577. дан. Руске снаге напале су дроновима-самоубицама "шахид" Дњепропетровску област, а Одеску област ракетама "оникс", саопштио је Кијев. Са друге стране, руска ПВО активирана је у Севастопољу, обустављен је поморски путнички саобраћај, саопштила је локална руска управа. Председник Украјине Володимир Зеленски доделио је пољским волонтерима државна признања током кратке посете Пољској на путу за Украјину. Премијер Пољске Матеуш Моравјецки поручио је Зеленском да никада више не вређа Пољаке као што је то учинио недавно током свог говора у Уједињеним нацијама. У Норвешкој ухапшен бивши командант Вагнера.

Након састанака са америчким званичницима Вашингтону, украјински председник Володимир Зеленски допутовао је у прву посету Kанади од почетка рата.

Премијер Канаде Џастин Тридо поручио је Зеленском да је његова посета прилика за Канађане да директно украјинском председнику, а преко њега и украјинском народу, поруче колико чврсто и недвосмислено стоје уз Украјину.

Тридо је пред канадским парламентом најавио да ће Канада дати нешто више од 480 милиона америчких долара војне помоћи Украјини у наредне три године.

Идуће недеље почиње испорука америчких тенкова "абрамс" Кијеву, што је само део новог пакета америчке војне помоћи од 325 милиона долара.

У пакету су касетна муниција и противтенковско наоружање, а амерички медији преносе да је Џозеф Бајден током разговора у Вашингтону обећао Зеленском да ће САД Украјини послати и мањи број ракета дугог домета.

Помоћ стиже и из Европе, пошто је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да је Украјини исплаћено још 1,5 милијарди евра.

Украјинци су у петак гађали штаб руске Црноморске флоте који се налази у центру Севастопоља. Украјинска војска је саопштила да је у нападу користила ракете "сторм шедоу" и "скалп" које су Кијеву испоручене из Велике Британије и Француске.

Расту дипломатске тензије откао је украјински председник критиковао Пољску, Словачку и Мађарску због забране увоза украјинског жита. Москва предвиђа варнице између Кијева и Варшаве, иако пољски председник Анџеј Дуда каже да спор неће значајно утицати на добре билатералне односе две земље.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се