Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Украјински дрон оборен на северозападу Крима; Кијев: Декларација Г20 није нешто чиме се треба поносити

Рат у Украјини – 563. дан. Украјински дрон оборен на северозападу Крима. У Запорошкој области уништено седиште Јединствене Русије. Државе не смеју користити силу да би заузеле територију друге земље, стоји у тексту Декларације самита Г20 у Њу Делхију не наводећи директно рат у Украјини. Декларација Г20 није нешто чиме се треба поносити, поручује Кијев.

Кијев је оптужио Москву за јучерашње нападе на Криви Рог и Сумску област у којима је, како кажу, једна особа погинула, а више од 50 повређено.

Истовремено, Володимир Зеленски тврди да украјинска контраофанзива вероватно напредује брже него што партнери Кијева покрећу нове пакете санкција.

Москва је, с друге стране, саопштила да има информације које указују на постојање покушаја да се гасоводи Турски ток и Плави ток дигну у ваздух. Тврди да је Украјина већ користила хуманитарне коридоре у Црном мору за нападе на руске цивилне и војне бродове који су чували енергетску инфраструктуру.

Руски председник Владимир Путин оценио је да је Запад намерно изазвао сукоб у Украјини како би успорио развој Русије.

У међувремену, први тенкови "леопард 1" стигли су у Украјину. 

Румунија јача одбрану у пограничним областима због руског гранатирања, а ЕУ разматра санкције руској индустрији дијаманата.

Влада Велике Британије је саопштила да ће британске војне и безбедносне службе надгледати Црно море у покушају да одврате Русију од напада на теретне бродове који превозе жито из Украјине у земље у развоју.

У Русији и четири украјинске области које Москва сматра својом територијом одржани су локални избори, које је Кијев назвао лажним и без правног основа.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије