Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Пентагон објавио нови пакет помоћи Украјини; ИАЕА пронашла експлозив у Запорожју

Рат у Украјини – 517. дан. Украјински званичници тврде да су руске снаге дроновима напале Кијев, али да су све беспилотне летелице оборене. Министар одбране Украјине Алексиј Резников изјавио је да ће та земља наставити са нападима на Крим и Керчки мост. Са друге стране, Москва je усвојила повећање старосне границе за регрутацију са 27 на 30 година. Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштава да је пронашла експлозив у нуклеарној електрани Запорожје. Пентагон објавио нови пакет помоћи Украјини.

Министарство одбране Русије саопштило је да су Москва и Крим током јучерашњег дана нападнути украјинским дроновима, али да су те беспилотне летелице оборене. Руско Министарство спољних послова, такође, најавило је "оштар" одговор због тих напада.

И Уједињене нације осудиле су нападе дроновима, али су уједно позвале обе стране да избегавају кораке који воде ескалацији сукоба. Кијев засад није званично преузео одговорност за нападе.

Кремљ је, у међувремену, одбацио тврдње Кијева да су руске снаге у недељу гађале православну Цркву преображења Господњег у Одеси и додао да је храм заправо погодила ракета коју су испалиле украјинске снаге.

С друге стране, украјинска страна навела је да је у руском нападу дроном на јужну украјинску луку Одесу уништено складиште житарица. 

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Русија доводи милионе људе у опасност, свакодневно гађајући житна складишта и лучку инфраструктуру.

За то време, саветник украјинског председника Михајло Подољак изјавио је да је Украјини потребно још система ПВО да би заштитила кључне луке за извоз житарица.

Наставља се испорука оружја Украјини. Шпанско Министарство одбране навело је да је Кијеву послало четири тенка типа "леопард 2" и десет оклопних возила М-113.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије