Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Путин: Украјинска контраофанзива је почела; Клименко: Четворо страдало у поплавама у Херсону

Рат у Украјини – 471. дан. Руски председник Владимир Путин каже да је украјинска контраофанзива почела и да се то види из коришћења стратешких резерви. Жестоке борбе воде се у Доњецкој области, саопштавају обе стране. Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко наглашава да су четири особе страдале у поплавама у Херсонској области, после рушења бране на Дњепру. Кремљ тврди да су украјинске снаге извеле напад дроном на руски град Вороњеж.

Украјина евакуише људе из поплављених подручја

Украјина је евакуисала више људи из јужних области, где су, према званичницима, најмање четири особе погинуле у поплавама изазваним уништавањем бране Каховка.

Министар унутрашњих послова Игор Клименко рекао је да су четири особе погинуле, а њих 13 води се као нестало у Херсонској области.

Руски званичник је навео да је осам особа погинуло на територији коју држе Руси, а да је више од 5.800 евакуисано из својих домова.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да власти раде даноноћно на спасавању људи.

"Евакуација се наставља, па где год можемо да извучемо људе из зоне поплава, ми то радимо", рекао је Зеленски.

Клименко је рекао да је поплављено 48 насеља у области Херсон, укључујући 14 на територији коју држи Русија, док су у Миколајевској области поплављена 23 села и града.

Војна администрација Херсона саопштила је да је 2.528 људи, укључујући 140 деце, евакуисано из поплављених подручја.

(Танјуг, Ројтерс)

Опширније Краће

САД шаљу Украјини нови пакет помоћи вредан две милијарде долара

Пентагон је објавио да ће Украјини послати пакет помоћи вредан две милијарде долара који укључује системе противваздушне одбране.

Како је наведено у саопштењу америчког министарства одбране, Кијеву ће бити послате ракете, артиљеријски меци 105 мм и 203 мм, као и беспилотни ваздушни системи "пума".

Украјина ће добити и ракетне системе навођене ласером и подршку за обуку и одржавање.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Путин: Украјинска контраофанзива је почела

Руски председник Владимир Путин каже да је украјинска контраофанзива почела, те да се то види из коришћења стратешких резерви. 

"Можемо апсолутно јасно да кажемо да је почела украјинска офанзива. О томе сведочи употреба стратешких резерви", рекао је Путин, преноси Тас.

Путин тврди да су сви контраофанзивни покушаји Оружаних снага Украјине пропали, али да офанзивни потенцијал постоји.

Навео је да је украјинска војска последњих дана претрпела значајне губитке. "Нећу сада да преносим бројеве, али они су импресивни", рекао је руски председник.

(Танјуг, Тас)

Опширније Краће

ИАЕА покреће програм помоћи Украјини

Генерални директор Међународне агенција за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси најавио је покретање програма помоћи Украјини након уништења Хидроелектране Каховка, који ће представити Володимиру Зеленском током посете Украјини.

"Данас покрећемо програм подршке Украјини у вези са поплавама због Хидроелектране Каховка након захтева председника Зеленског за међународну помоћ. У наредним данима предводићу мисију у Украјини и Зеленском ћу представити нови план подршке", рекао је Гроси у видеу објављеном на свом Твитер налогу. 

Истакао је да ће ИАЕА уз помоћ нуклеарне технологије проценити стање критичне инфраструктуре, као и утицај ванредне ситуације на воду за пиће, здравље људи, земљиште и водне ресурсе.

(Танјуг)

Опширније Краће

Белгија ће испоручити Украјини муницију калибра 105 мм

Белгија ће испоручити Украјини артиљеријску муницију калибра 105 мм у вредности од 32,4 милиона евра, најавио је портпарол белгијског Mинистарства одбране.

Навео је да ће муниција бити набављена од белгијске војне индустрије и да ће бити испоручена Украјини у најкраћем могућем року.

Белгија је до сада, рачунајући и данас најављену помоћ, упутила војну помоћ Украјини од 306 милиона евра.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Путин: Нуклеарно оружје у Белорусији почињемо да распоређујемо у јулу

Русија ће почети да распоређује тактичко нуклеарно оружје у Белорусији након што објекти за складиштење буду спремни, од 7. до 8 јула, изјавио је руски председник Владимир Путин.

У разговору са белоруским председником Александром Лукашенком у Сочију, Путин је рекао да се све одвија по плану и стабилно, саопштио је Кремљ.

Путин и Лукашенко су се претходно 25. маја сагласили о плану за распоређивање руских копнених нуклеарних ракета кратког домета на територији Белорусије, где ће остати под руском командом, подсећа Ројтерс.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Борељ: Све указује да Русија стоји иза уништења бране Каховка

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да "све указује" да Русија стоји иза уништења бране Нова Каховка.

"Брана није гранатирана. Уништен је експлозивом постављеним на месту где се налазе турбине. Ово подручје је под руском контролом", навео је Борељ.

Истакао је и да су хуманитарне и еколошке последице по Украјину "страшне".

(Гардијан)

Опширније Краће

Клименко: Четворо страдало у поплавама у Херсонској области

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко изјавио је у петак да су четири особе погинуле у полавама у Херсонској области након уништења бране Нова Каховка.

Додао је да се њих 13 воде као нестали, као и да је укупно 2.412 људи евакуисано.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Кијев: Тешке борбе у Доњецку

Заменица украјинског министра одбране Хана Маљар изјавила је да је ситуација на линији фронта напета и да се тешке борбе воде региону Доњецка на истоку земље.

"Ситуација је напета на свим подручјима фронта", навела је Маљарова на Телеграму.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Москва: Напад дроном на руски град Вороњеж, обавештајци истражују

Кремљ је саопштио да руске обавештајне службе истражују напад дроном на руски град Вороњеж, за који оптужује Украјину, у којем су три особе повређене.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да службе безбедности раде на разјашњавању детаља инцидента.

Регионални начелник је претходно саопштио да су три особе лакше рањене када је дрон ударио у стамбену зграду у граду.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Руска војска: Тешке борбе у Доњецку и Запорожју

Тешке борбе воде се у области Доњецка и Запорожја, саопштила је руска војска, истичући да је преко 21 украјински тенк уништен у борбама у кључним деловима линије фронта.

Ројтерс преноси да је портпарол руске борбене групе "Восток" рекао да је 13 украјинских тенкова уништено у борбама у области Запорожја и осам у региону Доњецка. 

(Ројтерс)

Опширније Краће

Глатков: Гранатирана Белгородска област, троје повређених

Начелник руске Белгородске области Вјачеслав Глатков саопштио је да су украјинске снаге током ноћи гранатирале ту област, као и да су најмање три особе повређене.

"ПВО је дејствовала током ноћи. Оштећена је стамбена зграда, као и приватне куће у Разумном", написао је Глатков на Телеграму.

Додао је да Украјинци и даље гађају Шебекино и да је причињена штета на стамбеним објектима, пренео је Тас.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Оборено десет дронова и четири крстареће ракете

Украјинска војска саопштила је да је током ноћи оборила десет руских беспилотних летелица, као и четири крстареће ракете.

Руске снаге лансирале су током ноћи 16 дронова и шест крстарећих пројектила током напада, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да су две руске ракете погодиле цивилни објекат у централној Украјини.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Блумберг: Пентагон спрема нови пакет помоћи Кијеву

САД ће објавити нови пакет оружја за Украјину у вредности од више од две милијарде долара, јавља Блумберг њуз, позивајући се на званичнике администрације.

Нови пакет помоћи обухватиће велики пакет муниције за ПВО, као и средства која ће омогућити Украјини да купи ПВО системе "хавк" и "патриот", преноси Ројтерс.

(Ројтерс)

 

Опширније Краће

Бајден: Запад учинио све да Украјину припреми за контраофанзиву

Западне државе су учиниле све да припреме Украјину за контраофанзиву, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден, додајући да је оптимиста.

"Колективно смо урадили све да им помогнемо да буду спремни. Помоћ ће се наставити", поручио је Бајден на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Додао је и да је био "веома оптимистичан у разговорима са Украјинцима", истакавши да САД и савезници намеравају да пруже помоћ Кијеву у обезбеђивању "дугорочне безбедности".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Рат у Украјини ушао је у 471. дан. Ситуација у Херсонској области је и даље тешка након урушавања бране Нова Каховка. Има података о утопљенима, а обе стране наводе да је евакуисано више хиљада људи. Постоји ризик и од избијања болести.

Мине које плутају Дњепром после уништавања бране у Новој Каховки наредних деценија могу да представљају велику опасност за цивиле широм јужне Украјине, саопштио је Црвени крст.

Москва и Кијев се међусобно оптужују за гранатирање подручја евакуација у Херсонској области, након урушавања бране.

Регионални начелник Олександр Прокудин изјавио је да су руске снаге гранатирале Херсон и оближња приобална подручја, док је хитна помоћ покушавала да евакуише људе из поплављених места.

Начелник Херсонске области, кога је поставила Русија, Владимир Салдо изјавио је пак да су Украјинци гранатирали место где се евакуише становништво у тој области, те да су две особе страдале.

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да je посетио поплављена подручја у Херсонској области, као и да је имао координациони састанак на коме је разговарано о последицама после рушења бране Нова Каховка.

Председник САД Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак састали су се у Вашингтону и током потписивања Атлантске декларације поручили да пружају подршку Украјини.

Бајден је поручио да верује да ће САД имати потребна средства да подржавају Украјину "колико год је потребно", пренео је Ројтерс.

Риши Сунак је навео да ће подршка Украјини трајати и наредних година.

"Што дуже можемо да пружимо подршку Украјини, не само тренутно, него подршку која ће трајати и у годинама које долазе, мислим да то шаље јасан сигнал Путину да нема сврхе чекати да ми одемо", навео је Сунак.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво