Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Путин: Украјинска контраофанзива је почела; Клименко: Четворо страдало у поплавама у Херсону

Рат у Украјини – 471. дан. Руски председник Владимир Путин каже да је украјинска контраофанзива почела и да се то види из коришћења стратешких резерви. Жестоке борбе воде се у Доњецкој области, саопштавају обе стране. Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко наглашава да су четири особе страдале у поплавама у Херсонској области, после рушења бране на Дњепру. Кремљ тврди да су украјинске снаге извеле напад дроном на руски град Вороњеж.

Рат у Украјини ушао је у 471. дан. Ситуација у Херсонској области је и даље тешка након урушавања бране Нова Каховка. Има података о утопљенима, а обе стране наводе да је евакуисано више хиљада људи. Постоји ризик и од избијања болести.

Мине које плутају Дњепром после уништавања бране у Новој Каховки наредних деценија могу да представљају велику опасност за цивиле широм јужне Украјине, саопштио је Црвени крст.

Москва и Кијев се међусобно оптужују за гранатирање подручја евакуација у Херсонској области, након урушавања бране.

Регионални начелник Олександр Прокудин изјавио је да су руске снаге гранатирале Херсон и оближња приобална подручја, док је хитна помоћ покушавала да евакуише људе из поплављених места.

Начелник Херсонске области, кога је поставила Русија, Владимир Салдо изјавио је пак да су Украјинци гранатирали место где се евакуише становништво у тој области, те да су две особе страдале.

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да je посетио поплављена подручја у Херсонској области, као и да је имао координациони састанак на коме је разговарано о последицама после рушења бране Нова Каховка.

Председник САД Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак састали су се у Вашингтону и током потписивања Атлантске декларације поручили да пружају подршку Украјини.

Бајден је поручио да верује да ће САД имати потребна средства да подржавају Украјину "колико год је потребно", пренео је Ројтерс.

Риши Сунак је навео да ће подршка Украјини трајати и наредних година.

"Што дуже можемо да пружимо подршку Украјини, не само тренутно, него подршку која ће трајати и у годинама које долазе, мислим да то шаље јасан сигнал Путину да нема сврхе чекати да ми одемо", навео је Сунак.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво