Читај ми!

Северни ток, нови детаљи истраге у Немачкој

Савезни уред за борбу против криминала (БКА) претресао је један стан на подручју Немачке и саслушао једну жену у оквиру истраге око саботаже гасовода Северни ток. С каквим сазнањима располажу немачки медији?

Ради се вероватно о једном од најексплозивнијих истражних поступака у историји Савезне Републике Немачке. Савезно државно тужилаштво већ месецима покушава да расветли околности напада на гасовод Северни ток у септембру 2022. године.

Истрага се води због сумње у "противуставну саботажу" на дну Балтичког мора. Савезни уред за борбу против криминала и Савезна полиција добили су задатак да пронађу починиоце који су уништили цеви немачко-руског гасовода на дубини од око 70 метара испод површине мора.

У фокусу интересовања немачких истражитеља већ неко време је једна 15 метара дуга јахта која носи име "Андромеда". Она је, како се сумња, почетком септембра прошле године напустила луку у Ростоку, на немачкој балтичкој обали. Особе које су се у тренутку испловљавања вероватно налазиле на њој, по свему судећи су изнајмљивачу пловила дали фалсификоване пасоше.

БКА је током истраге на тој јахти касније открио и трагове експлозива.

Од јахте до украјинске војске?

Судећи по истраживању немачких јавних сервиса WDR и NDR, као и дневног листа Зидојче цајтунг, наводно више трагова повезаних с изнајмљивањем "Андромеде" води ка Украјини, и то према круговима украјинске војске.

Најпре, у том контексту се спомиње једна туристичка агенција у Варшави, која је очигледно служила само као параван, односно један фалсификован румунски пасош који је, према сазнањима немачких истражних органа, очигледно користио један млади Украјинац.

Он је пак, како се сумња, повезан с украјинском војском. Истражитељи осим тога на "мети" имају и неке друге особе, које сматрају могућим помагачима групе која је, како се сумња, извела напад.

Претрес код једне сведокиње

Током протекле недеље БКА је, како су објавили поменути немачки медији, у оквиру истраге околности напада на Северни ток у Франкфурту на Одри обавио претрес стана једне особе која нема статус осумњичене.

Ради се о бившој партнерки једног украјинског осумњиченика против којег се води конкретна истрага. Она је саслушана, а како тврде немачки медији, заплењен је и њен мобилни телефон.

Сведокиња и осумњичени Украјинац имају очигледно једно заједничко дете. Они су, како се даље наводи, једно време и живели заједно.

Истражни органи БКА су, судећи по информацијама медија, узели једну пробу ДНК тог детета како би је упоредили с ДНК пронађеним на јахти "Андромеда". На тај начин намеравају да провере да ли се осумњичени Украјинац у септембру прошле године заиста налазио на том пловилу.

Једна портпаролка немачког Савезног државног тужилаштва потврдила је да је "25. маја у Франкфурту на Одри извршена преметачина стана једне особе коју се не сумњичи".

Додатни детаљи о току истражног поступка нису саопштени. Савезни уред за борбу против криминала није желео да се изјасни на новинарски упит немачког медијског тима.

Истрага се наставља

Осим немачког истражног поступка, истрага о околностима напада на гасовод Северни ток тренутно се води и у неколико других европских земаља. Тим случајем се баве и дански и шведски органи, али се о тренутном статусу истражног поступка у те две земље за сада не зна готово ништа.

Надлежно Државно тужилаштво у Шведској недавно је само штуро саопштило: "Располажемо добром сликом о томе што се догодило на месту чина, односно како је та акција изведена".

Осим тога, више медија је протеклих месеци извештавало о сумњивим руским војним бродовима који су се, непосредно уочи експлозија на Северном току, налазили у близини гасовода. Једним делом су, како се писало, ти бродови искључили сигнале како не би могли да буду лоцирани.

Извори у немачким безбедносним круговима наводе да то није неуобичајено када се ради о руским војним бродовима и додају да они то редовно чине на подручју Балтичког мора.

НАТО је ипак у стању да прати руту којом се ти бродови крећу. Немачки истражитељи испитали су и те трагове, односно анализирали сателитске снимке и радио-сигнале.

До сада је, према мишљењу истражних органа, најконкретнији траг у истражном поступку – јахта "Андромеда" – иако се не искључује ни могућност да жели да се истражитељи на тај начин заправо "навуку" на погрешан и лажан траг, односно да се код изнајмљивања "Андромеде" радило о такозваној "Фалсе-Флаг" операцији.

Скепса БНД

Званични коментари надлежних немачких државних органа у последње време звуче прилично резервисано. На једној недавној приредби у Берлину, Бруно Кал, председник БНД-а (тајне службе за деловање у иностранству, прим.ред), изјавио је да се не би требало надати брзом разјашњавању околности напада на гасовод.

"Ниједна земља света, ниједна обавештајна служба овога света, није тренутно у стању то конкретно да уради" - дакле да пребаци одговорност за напад на неког конкретног. Кал је то изјавио на скупу Савезне академије за безбедносну политику (Бакс), и уједно додао да постоје "назнаке које воде у све могуће смерове".

Портпарол савезне владе Штефен Хебештрајт прошле недеље, такође, није желео да каже ништа конкретно: "Нешто смислено о овоме можемо да кажемо тек када будемо поседовали одређене назнаке, односно јасне доказе ко стоји иза тог чина", рекао је он.

Хебештрај је ипак додао да је јасно да је за извођење такве акције потребна "знатна количина криминалне, а можда и терористичке енергије".

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво