Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Песков након напада дронова на Москву: Не планирамо да прогласимо ратно стање; САД: Не подржавамо нападе унутар Русије

Рат у Украјини – 462. дан. Русија не планира да прогласи ратно стање након напада дронова на Москву, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, али Москва најављује оштар одговор. Током ноћи је избио пожар у рафинерији у руској Краснодарској области. Локалне власти тврде да је реч о нападу дроном. Кијев негира умешаност. Бела кућа је саопштила да прикупља информације о нападима беспилотних летелица на Москву. Поручила је да САД не подржавају нападе унутар Русије.

Бела кућа: САД не знају ко је одговоран за напад дроновима на Москву

САД немају конкретне информације о томе ко је одговоран за напад дроновима у Москви ове недеље, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Кирби је саопштио да САД не планирају да истражују тај случај.

Министарство одбране Русије у уторак је саопштило да је Украјина извршила терористички напад дроновима на објекте у Москви.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Лавров стигао у Јужну Африку на састанак са колегама из БРИКС-а

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у посету Јужној Африци, где ће у Кејптауну сутра и у петак присуствовати састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а.

Како је рекла портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, посебна пажња током разговора у Кејптауну биће посвећена припремама за 15. самит групе коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, заказаног за 23. и 24. август.

На дневном реду конференције министара иностраних послова БРИКС-а биће и одвојени састанак на којем ће учествовати и шефови дипломатија из низа земаља у развоју.

Лавров у Јужној Африци завршава своју трећу афричку турнеју 2023. године, а пре тога је био у Кенији, Бурундију и Мозамбику.

(Танјуг, Тас)

Опширније Краће

Песков: Запад неће моћи унедоглед да храни своје грађане русофобијом

Власти европских земаља неће моћи у недоглед да хране своје грађане русофобијом јер народ већ осећа негативне економске последице подршке Украјини, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Могуће је покушавати да се и даље тргује русофобијом. То и чине власти европских земаља, али у томе успевају само донекле. После одређеног времена то више не функционише, посебно када је све мање новца у џепу", рекао је Песков, а преноси Тас.

Коментаришући речи портпарола немачке владе Штефена Хебестрајта, који је рекао да су украјински удари на руску територију легитимни, Песков је указао да ће европске државе и неке друге земље умешане у сукоб у Украјини, пре или касније, морати да одговарају свом народу јер неће моћи да избегну негативне последице.

(Танјуг, Тас)

Опширније Краће

Макрон: Требало је више да слушамо источне земље Европске уније

Француски председник Емануел Макрон поручио је земљама источне Европе да је Француска требало да им посвети више пажње због упозорења о ратоборној Русији пре сукоба у Украјини.

Макрон је на безбедносном форуму у Братислави рекао да не би требало да постоји подела између "старе" и "нове" Европе, мислећи на трајне разлике између источних и западних чланица Европске уније у вези са питањима као што је Русија.

Након почетка сукоба у Украјини земље источне Европе попут Пољске, критиковале су Макрона због комуникације са руским председником Владимиром Путином, као и због става да Русију не треба "понижавати".

(Ројтерс)

Опширније Краће

Песков: Не планирамо да прогласимо ратно стање

Русија не планира да прогласи ратно стање након напада дронова на Москву, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Неколико истакнутих руских званичника позвало је након напада на Москву председника Владимира Путина да одговори проглашавањем стања тоталног рата.

Рамзан Кадиров, чеченски вођа чије се снаге боре у Украјини, рекао је у уторак да Кремљ треба да прогласи ратно стање широм земље и да искористи све своје ресурсе у Украјини и, како је рекао, "збрише ту терористичку банду".

И први човек руске приватне плаћеничке групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин рекао је да Москва мора да мобилише цело друштво.

Тврди руски националисти недељама позивају Кремљ да најави нову рунду мобилизације.

(Гардијан)

Опширније Краће

Пригожин тражи да се истраже наводни злочини руских војних званичника

Први човек руске приватне плаћеничке групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин саопштио је да је од надлежних правосудних органа затражио да истраже наводне злочине које су починили руски војни званичници пре и током сукоба у Украјини.

"Данас сам упутио допис Истражном комитету и тужилаштву Руске Федерације са захтевом да се изврши провера навода о извршењима кривичних дела мноштва високих званичника руског министарства одбране током припрема и спровођења специјалне војне операције", рекао је Пригожин.

Каже да садржај дописа неће бити објављен због чињенице да ће се тиме бавити истражни органи.

Пригожин је већ месецима у сукобу са руским министром одбране Сергејем Шојгуом и другим војним званичницима, оптужујући их да неспособношћу саботирају руску војску.

(Гардијан)

Опширније Краће

Анкара: Путин би могао да посети Турску након инаугурације Ердогана

Руски председник Владимир Путин могао би да дође у званичну посету Турској након инаугурације Реџепа Тајипа Ердогана, који је поново изабран за председника у другом кругу избора прошлог викенда, изјавио је за Тас добро упућени, неименовани извор у Анкари. 

"Ако до такве посете дође, двојица лидера ће разговарати о сукобу у Украјини и договору о извозу житарица из црноморских лука", рекао је извор одбијајући да пружи додатне детаље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су у недавном телефонском разговору лидери Русије и Турске потврдили своје намере да се лично састану у блиској будућности, али да ће локација и време потенцијалног састанка морати да буду координисани узимајући у обзир распореде обавеза двојице председника.

(Танјуг, Тас)

Опширније Краће

Москва: У Одеси уништен последњи украјински ратни брод

Министарство одбране Русије тврди да је у руском ракетном удару пре два дана на луку у Одеси уништен последњи украјински ратни брод.

"Последњи ратни брод украјинске морнарице 'Јуриј Олефиренко', уништен је у војном сидришту луке Одеса", изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков на редовном брифингу за новинаре, преноси Ројтерс.

Конашенков је рекао да је овај украјински ратни брод 29. маја погођен оружјем "високе прецизности", али није дао више детаља.

Портпарол украјинске морнарице Олег Чалик изјавио је да неће коментарисати никакве тврдње Русије.

"Украјинска морнарица неће открити никакве информације о својим губицима док траје рат", додао је Чалик.

(Танјуг, Ројтерс)

Опширније Краће

Директор ИАЕА затражио од Украјине и Русије да прихвате пет принципа заштите НЕ Запорожје

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси затражио је данас од Украјине и Русије да прихвате пет принципа заштите Нуклеарне електране Запорожје. 

Рекао је да ни након вишемесечних напора није успео да обезбеди договор две стране о заштити тог објекта и смањењу ризика од катастрофалног нуклеарног удеса који би могао да буде изазван војним активностима као што је гранатирање, преноси Ројтерс.

У Гросијевих пет принципа спада обавеза да се не напада локација нити са локације нуклеарне електране, да се нуклеарна електрана не користи за распоређивање тешког наоружања као што су вишецевни ракетни бацачи и пројектили, артиљеријски системи и муниција и тенкови, као ни за стационирање трупа.

На брифингу у Савету безбедности УН, Гроси је затражио да станице за напајање електричном енергијом изван локације НЕ остану доступне и безбедне, као и сви други витални системи који се морају заштитити од напада или саботажа.

(Reuters)
Опширније Краће

Локалне власти: Дрон пао у круг рафинерије у Краснодару, нема штете

Неидентификовани дрон пао је у круг рафинерије нафте Илски, у Kраснодарској области, на југу Русије, али није било жртава нити материјалне штете, саопштио је данас регионални Оперативни штаб.

"Према наводу хитних служби, претпоставља се да је у округу Северски, око четири сата пао неидентификовани дрон на територију рафинерије нафте Илски. Инфраструктура рафинерије нафте није оштећена, није било пожара. Нема опасности по цивилно становништво. Није било материјалне штете", навео је штаб на Телеграму, пренео је Тас.

(Танјуг)
Опширније Краће

Локални званичници: Гранатирана фарма у Луганској области

Званичници Луганске области у Украјини, која је под руском контролом, саопштили су да су украјинске снаге гранатирале фарму у селу Карпати, пренеле су РИА Новости.

Тврде да је погинуло пет особа, а да их је 19 повређено.

Званична Москва је у септембру прошле године прогласила припајање Русији Луганске и још три украјинске области.

(Танјуг)
Опширније Краће

Локалне власти: Украјинске снаге гађале Шебекино у руској Белгородској области

Начелник Белгородске области у Русији Вјачеслав Глатков рекао је да су украјинске снаге гађале место Шебекино у тој области трећи пут ове недеље, преноси Ројтерс.

Глатков тврди да су повређене четири особе, а да је начињена и материјална штета на стамбеним објектима, школи и возилима.

Белгородска област је била гађана више пута од почетка рата у Украјини. Кијев није преузео одговорност за напад.

Опширније Краће

Пожар у рафинерији у руској Краснодарској области, локалне власти тврде да реч о нападу дроном

Пожар који је избио у рафинерији нафте у Краснодарској области у Русији вероватно је изазвао дрон, рекао је начелник области Вењамин Кондратјев, преноси Ројтерс.

Истакао је да је пожар брзо угашен и да није било жртава.

Рафинерија у којој је избио пожар налази се недалеко од луке Новоросиск на Црном мору.

Нико није преузео одговорност за напад, али руски званичници су оптужили Кијев.

(Reuters)

Украјина је током јучерашњег дана извела највећи напад беспилотним летелицама на Москву, саопштила је Русија. Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је да је у нападу дронова на Москву дошло до мањих оштећења на неколико зграда.

Председник Владимир Путин назвао је напад терористичким актом, и најавио оштар одговор.

Кијев је негирао да је директно укључен у напад.

Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да "Запад подржава геноцид" у Украјини подршком мировног плана Володимира Зеленског, за који је навео да би "уништио све руско" у источној Украјини и на Криму.

Бела кућа је саопштила да САД још прикупљају информације о извештајима о нападима беспилотних летелица на Москву. Поновила је да не подржава нападе унутар Русије и да је усредсређена на помоћ Украјини да поврати своју територију.

Запад појачава снабдевање Кијева опремом и оружјем.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво