Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови руски ваздушни удари на Кијев; Лукашенко: Нуклеарног оружја има за све у савезу са Минском и Москвом

Рат у Украјини – 460. дан. Ваздушна опасност широм земље. Нови талас ваздушних удара на украјинску престоницу, црноморску луку Одеса и град Хмељницки, тврди Кијев. Вјачеслав Глатков, губернатор руске Белгородске области која се граничи са Украјином, саопштио је да су украјинске снаге гранатирале неколико пограничних насеља. Белоруски председник Александар Лукашенко поручио је да има нуклеарног оружја за све који се придруже савезу Минска и Москве. Ердоган и Зеленски разговарали о ситуацији у Украјини.

Ердоган и Зеленски разговарали о ситуацији у Украјини

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и украјински председник Володимир Зеленски разговарали су данас телефоном о ситуацији у Украјини и регионалним питањима.

"Председник Украјине Володимир Зеленски је позвао председника Тајипа Ердогана и честитао му на реизбору за председника", наводи се у саопштењу кабинета председника Турске, преносе РИА Новости.

Ердоган је победио у другом кругу председничких избора са преко 52 одсто гласова. Његов ривал, опозициони кандидат Кемал Киличдароглу, освојио 47,86 одсто гласова.

(Танјуг

Опширније Краће

Борељ: Русија неће преговарати док покушава да добије рат

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да верује да Русија неће бити вољна да преговора док још увек покушава да добије рат у Украјини, као и да није оптимиста када је реч о томе шта би могло да се догоди овог лета.

"Видим концентрацију трупа на обе стране, јасну вољу Русије да покуша да добије рат", рекао је Борељ на догађају у Барселони.

Он је додао да је Русија у више наврата сигнализирала да нец́е прекинути војну кампању, док се не остваре њени војни циљеви.

"Бојим се да ће се рат наставити до лета. Путин је тамо окупио преко 300.000 људи, дупло више него што је имао када је покренуо инвазију", рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ је рекао да је руско војно присуство у Украјини "огромно", као и да Москва свакодневно бомбардује Украјину и уништава цивилну инфраструктуру.

"Бојим се да они то не раде без плана. Морамо да будемо спремни да наставимо да помажемо Украјини, јер ако јој не помогнемо, Украјина не може да се брани сама", нагласио је Борељ.

(Ројтерс

Опширније Краће

Украјина увела санкције Ирану на 50 година

Украјински парламент усвојио је данас закон којим се уводе санкције Ирану на 50 година због испорука оружја те земље Русији.

Предлог закона ће зауставити транзит иранске робе кроз Украјину и забранити коришћење њеног ваздушног простора.

Поред тога, биће уведене трговинске, финансијске и технолошке санкције Ирану и његовим грађанима.

(Гардијан)

Опширније Краће

Пољска најављује затварање границе за теретна возила из Белорусије и Русије

Пољска ће затворити своје границе за камионе из Русије и Белорусије од 1. јуна, саопштило је Министарство унутрашњих послова те земље.

Како се наводи у одлуци, камиони, тегљачи, приколице, укључујући и полуприколице, као и возила регистрована у Белорусији или Русији, неће моћи да пређу границу са Пољском до даљег, преносе РИА Новости.

(Танјуг)

Опширније Краће

Фредериксен: Данска планира да повећа војну помоћ Украјини

Данска премијерка Мете Фредериксен саопштила је да њена влада планира да повећа издвајања која се односе на војну помоћ Украјини за 2,6 милијарди долара ове и наредне године.

Реагујући на ову вест, украјински председник Володимир Зеленски навео је да ће та помоћ додатно ојачати борбене способности Оружаних снага Украјине.

"Наша снаге је у јединству", написао је Зеленски на Твитеру.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Губернатор Белгородске области: Украјинске снаге гранатирале неколико пограничних насеља

Вјачеслав Глатков, губернатор руске Белгородске области која се граничи са Украјином, саопштио је да су украјинске снаге истовремено гранатирале неколико пограничних насеља.

Глатков је на свом Телеграм каналу објавио да су гранатирана два индустријска објекта у граду Шебекино и да су рањене четири особе запослене у тим објектима.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Из правца аердрома Жуљани у Кијеву вијори се дим, експлозије у целом граду

У близини кијевског аеродрома Жуљани види се дим, док се у центру града чују експлозије, при чему је проглашена узбуна за ваздушну опасност и активиран ПВО систем, пренео је Тас.

Експлозије су се поново чуле у центру Кијева, након новог упозорења о ваздушној опасности.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је дошло до експлозија у центру града и позвао становнике да остану у склоништима, преноси Ројтерс.

Тренутно је у већем делу Украјине, укључујући Кијев, проглашена узбуна за ваздушни напад. Рано јутрос Русија је покренула нови талас ваздушних удара на Кијев користећи дронове и крстареће ракете.

(Тас, Ројтерс, Танјуг)

Опширније Краће

Путин потписао закон о повлачењу Русије из Уговора ЦФЕ

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о повлачењу Русије из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ).

Уговор ЦФЕ је потписан у Паризу 1990. године, а 1999. је на самиту ОЕБС-а у Истанбулу потписана ажурирана верзија уговора.

Прилагођени уговор ратификовале су само четири земље – Русија, Белорусија, Казахстан и Украјина.

(Танјуг)

Опширније Краће

Русија испручила Белорусији још један С-400

Русија је испоручила Белорусији још један систем противваздухопловне одбране С-400, саопштено је из Министарства одбране Белорусије.

''Још један ракетни систем С-400 стигао је у Белорусију. Систем ускоро треба да ступи на борбено дежурство. На полигонима у Русији белоруски војници прошли су пуну обуку за борбену употребу ПВО система'', наводи се у саопштењу.

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је у децембру 2022. да је та земља на својој територији распоредила руске ракетне системе С-400 и "искандер".

Опширније Краће

Ваздушни удари на Одесу и Хмељницки

Русија је наставила талас ваздушних удара нападом дронова на украјинску црноморску луку Одеса и град Хмељницки на западу Украјине.

У нападу дроновима оштећен је део инфраструктуре у луци Одеса која је кључна за извоз украјинских житарица, наводи се у саопштењу украјинске војске.

Рано јутрос руски пројектили су погађали и војне циљеве у региону Хмељницки на западу Украјине где се ватрогасци и даље боре да обуздају пожаре, изјавио је регионални гувернер.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Страни инвеститори из Русије повукли 36 милијарди долара

Страни инвеститори који су напустили Русију после инвазије на Украјину повукли су око 36 милијарди долара из те земље, преноси Ројтерс, позивајући се на анализу  података руске Централне банке.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Лукашенко: Нуклеарног оружја има за све који се придруже савезу Минска и Москве

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да за све земље које би желеле да се придруже унији Русије и Белорусије "има нуклеарног оружја".

У интервјуу емитованом на руској државној телевизији Лукашенко, најпоузданији савезник руског председника Владимира Путина, рекао је да се мора разумети да Минск и Москва имају јединствену прилику да се уједине.

"Али нико није против тога да Kазахстан и друге земље имају исте блиске односе које ми имамо са Руском Федерацијом. Ако је неко забринут ствар је врло једноставна: придружите се савезу држава Белорусије и Русије. То је све. Биће нуклеарног оружја за свакога", рекао је Лукашенко и додао да је то његов став, а не став Русије.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Нови руски ваздушни удари на Kијев, коришћени дронови и крстареће ракете

Русија је у раним јутарњим часовима покренула нови талас ваздушних удара на Kијев користећи дронове и крстареће ракете.

Војна команда у украјинској престоници саопштила је да су украјинске ПВО јединице обориле више од 40 непријатељских пројектила.

У 15. руском ваздушном нападу у овом месецу и другом узастопном нападу у последња два дана у Kијеву није било веће штете или жртава, тврде украјински званичници, али у својој објави на каналу Телеграм градоначелник Kијева Виталиј Kличко написао је да протекла ноћ била тешка.

У данашњем нападу, по интензитету сличном нападима извршеним у протекла два дана, руска војска је користила комбинацију беспилотних летелица Шахид иранске производње и крстареће ракете, наводи се у саопштењу војне управе Kијева.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Рат у Украјини траје 460 дана. Украјинска војска поручује да је спремна за дуго најављивану контраофанзиву, док је јуче забележен највећи напад дроновима на Кијев од почетка рата. Кијев наводи да је оборено више од 40 дронова над престоницом.

Председник Украјине Володимир Зеленски предложио је нацрт закона којим би Украјина увела санкције Ирану на 50 година, рекао је у недељу шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак, као одговор на, како Кијев тврди, то што је Техеран испоручио оружје Москви.

Запослени у нуклеарној електрани Запорожје и руска војска довољно су професионални да спрече било какву украјинску диверзију, изјавио је Ренат Карча, саветник генералног директора руске компаније за нуклеарну енергију Росенергоатом.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров осудио је планове западних земаља да пошаљу Украјини борбене авионе Ф-16 као неприхватљиву ескалацију.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво