Читај ми!

Истрага о Северном току, забрињавајуће мала понуда гаса и "бродови духови"

Цена гаса и даље пада. Сада је на нивоу из јула 2021. Међународна агенција за енергетику указује на забрињавајуће малу понуду течног гаса и да га нема довољно да замени руске испоруке. И док званичне истраге још нису утврдиле ко је крив за саботаже на "Северном току" истраживања балтичких медија сада упућују на руске "бродове духове".

У заједничком истраживању данских, норвешких, шведских и финских телевизија изнети су нови наводи о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и 2. 

Њихови докази упућују да су три руска брода са искљученим сигналима, у јуну и јулу и пет дана пре септембарске експлозије била у балтичким водама у области гасовода.

Ти, како их називају "бродови духови" наводно су лоцирани помоћу пресретача радио-комуникација које су слали у руске поморске базе и могло се, кажу, пратити њихово кретање.

"Мислим да све ове активности заједно дају слику директне повезаности са инцидентом на Северном току. Није тачно да је то случајност. Не постоји убедљиво објашњење", рекао је морнарички аналитичар Х. И. Сатон.

Морнарички официр, војни аналитичар Универзитета у Копенхагену Јенс Венцел Кристоферсен каже да се појављује слика да су прикупили информације, погледали тачну локацију за операцију и након тога поставили бродове уз велику прецизност, с обзиром на то где су хтели да ставе експлозив, ако се испостави да су то урадили Руси.

Русија која стално демантује умешаност у експлозије на гасоводима "Северни ток" на нове медијске наводе до сада није реаговала.

Информације да су се руски бродови кретали у зони гасовода пре експлозија прокоментарисао је једино шведски премијер.

"У Шведској је о томе још у току прелиминарна истрага. Не бих то даље коментарисао, али свакако они који воде истрагу узимају у обзир све информације до којих могу да дођу", истиче Улф Кристоферсон, премијер Шведске.

Почетком године светски медији пренели су потпуно супротно истраживање америчког новинара Херша, које је директну одговорност, за саботаже на "Северном току" пребацило на Сједињене Америчке Државе. Балтичке земље упоредо са истрагама покушавају да заштите енергетску инфраструктуру.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво