ИЗ ЧАСА У ЧАС

Кијев оштро против руског председавања СБ УН; Сестра Ким Џонг Уна: Украјина има нуклеарне амбиције

Рат у Украјини – 401. дан. Руске снаге су гранатирале Херсон, тврде украјински званичници. Из Кијева стижу и оштре оцене против руског председавања у Савету безбедности Уједињених нација. Украјинска служба безбедност потврдила да је митрополиту Павелу, старешини Kијевско-печерске лавре предата оптужница којом се терети за изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини. Сестра Ким Џонг Уна оптужила је Украјину да има нуклеарне амбиције.

Примаков: Планирамо да оснујемо још једну приватну војну компанију

После "Вагнера", Русија планира да оснује још једну приватну војну компанију (ПМЦ), објавио је Јевгениј Примаков, званичник агенције за развој веза с иностранством "Росотрудничество", пренела је Анадолија.

Примаков је на Телеграму навео да је агенцији потребна властита војна снага како би заштитила своје подружнице у "непријатељским" земљама.

"'Росотрудничество' је присиљено да реагује на погоршану ситуацију даљним радом наших канцеларија у непријатељским земљама, схватајући да ће се хистеричне оптужбе против нас наставити", рекао је Примаков.

Додао је да немају шра да изгубе. "Схвативши да морамо некако да обезбедимо сигурност руских домова и права наших сународника, у недостатку других алата, одлучили да региструјемо властиту ПМЦ у једној од страних јурисдикција", истакао је Примаков.

(Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски: Апсурдно је да Русија председава СБ УН

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је апсурдно то што је Русија преузела на месец дана председавање Саветом безбедности Уједињених нација.

"Нажалост, имамо неке очигледно апсурдне и деструктивне вести", рекао је Зеленски у вечерњем видео-обраћању, истичући да је у данашњем руском гранатирању страдао петомесечни дечак.

Навео је да, истовремено, Русија председава Саветом безбедности УН. "То је доказ потпуног краха таквих институција", рекао је Зеленски.

 

(Ројтерс)

Опширније Краће

УПЦ: Павела због саслушања воде из кијевске болнице

Агенција Тас, позивајући се на Украјинску православну цркву (УПС) јавила да је украјински суд одлучио да саслуша вечерас митрополиту Павела, иако је саслушање првобитно одложено јер је игуману Кијево-печерске лавре у судници позлило.

"Суд је одлучио да насилно изведе из болнице митрополита и да саслушање буде вечерас", навели су из УПЦ.

РИА Новости је претходно објавила, позивајући се на Телеграм страницу "strana.ua", да је митрополиту Павелу током судског саслушања позлило, те да је судија одложио седницу за 3. април, као и да је митрополит потом отишао у болницу. 

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Зеленски санкционисао руске држављане и компаније

Украјински председник Володимир Зеленски увео је санкције према 33 руска држављанина и 225 компанија, наводи се у указу који је објављен на сајту председника.           

Десетогодишње санкције укључују замрзавање имовине, забрану трговине и укидање лиценци, наводи се у обавештењу.

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

Митрополиту Павелу позлило у судници, саслушање одложено

Салушање митрополиту Павелу Кијево-печерске лавре одложено је јер му је позлило у судници у Кијеву, јављају медији.

 "Митрополит Павел је током судског саслушања рекао да му је позлило, пао му је ниво шећера у крви, па је судија одложио седницу за 3. арпил", наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Митрополитови адвокати поднели су захтев да им се доставе оригинални аудио-снимци које је раније објавила Служба безбедности Украјине, али оригинални снимци нису достављени јер, како додаје РИА, "нема их у материјалима тужилаштва".

Павелови адвокати кажу да је део оптужби против митрополита заснован на позивању конкретно на евиденцију СБУ.

Павел је раније рекао да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом, а тужилаштво је тражило кућни притвор.

(Танјуг)

Опширније Краће

Кијев: Гранатиран Херсон, страдала једна особа

Најмање једна особа је страдала, а две су повређене у руском гранатирању Херсонске области, саопштио је шеф канцеларије председника Украјине Андриј Јермак.

Јермак је на Телеграм каналу навео да је грантиран и град Херсон, као и да су погођене приватне куће.

(Укринформ)

Опширније Краће

АП: Тужиоци траже кућни притвор за митрополита Павела

Агенција Асошијетед прес (АП) јавља да су тужиоци затражили од суда да се старешини Kијевско-печерске лавре, митрополиту Павелу одреди кућни притвор, преноси Гардијан.

Служба безбедности Украјине претходно је потврдила да је митрополиту Павелу предата оптужница због, како је навела, изазивања верске мржње и правдања руских акција у Украјини.

Митрополитен Павел, такође, изјавио је да му је данас одређен кућни притвор. Украјински медији пренели су да је дошло и до туче на улазу у Кијевско-печерску лавру.

(Гардијан)

Опширније Краће

Сестра Ким Џонг Уна оптужила Украјину да тражи нуклеарно оружје

Државни медиј КЦНА известио је да је сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна – Ким Јо Џонг оптужила Украјину да тражи нуклеарно оружје, преноси Ројтерс.

Ким је своју тврдњу засновала на онлајн петицији за коју је до сада сакупљено мање од 1.000 потписа.

Та петиција могла би да буде политичка завера канцеларије украјинског председника Володимира Зеленског, навела је Ким, али није пружила доказ за ту тврдњу. 

После саопштења руског председника Владимира Путина прошле седмице да Москва планира да постави нуклеарно оружје у Белорусији, поднета је петиција на веб-сајту канцеларије украјинског председника.

У петицији се позива на снабдевање Украјине нуклеарним оружјем или да буде наоружана сопственим таквим наоружањем. 

Петиција је до данас поподне добила само 611 потписа, далеко мање од 25.000 потребних за одговор од Зеленског.   

Британска агенција оцењује да Северна Кореја подржава руску инвазију на Украјину, али негира да испоручује оружје Москви.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Украјинска СБУ потврдила да је митрополиту Павелу предата оптужница

Служба безбедности Украјине (СБУ) потврдила је да је старешини Кијевско-печерске лавре митрополиту Павелу предата оптужница, наводећи да се он терети за изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини.

Како се наводи у документу, митрополит је више пута увредио верска осећања Украјинаца, имао је непријатељски однос према њима и негирао и оправдавао агресију Руске Федерације, саопштила је СБУ на Телеграму, како преноси РИА Новости.

Старешина Кијево-печерске лавре митрополит Павел претходно је данас рекао да му је одређен кућни притвор, као и да му јеуручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за "сарадњу са Русијом" и "распиривање међуверске мржње".

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Јермак: Руско председавање СБ УН ударац за међународне односе

Шеф канцеларије председника Украјине Андриј Јермак саопштио је на Твитеру да руско председавање Саветом безбедности УН, које почиње данас, не представља само, по његовим речима, "срамоту", већ и симболичан ударац за систем међународних односа.

Јермак је у свом саопштењу критиковао и Иран, који према тврдњама Кијева и његових савезника снабдева Русију оружјем које се користи против украјинских циљева, преноси Ројтерс.

Русија данас преузима председавање Саветом безбедности УН, које се мења сваког месеца, и намерава, према речима Кремља, да "искористи сва права" која проистичу из те функције.

Опширније Краће

Украјина од Пољске наручила 100 оклопних транспортера

Кијев је затражио 100 оклопних транспортера "росомак" из Варшаве, саопштио ј пољски премијер Матеуш Моравјецки.

"Добио сам наруџбу за 100 'росомака' од украјинског премијера Дениса Шмихала “, рекао је Моравјецки.

Према речима Моравјецког, оклопни транспортери ће бити плаћени новцем ЕУ који је додељен Пољској, као и америчким средствима које Кијев добије.

Пољски "росомак“ је оклопни транспортер на точковима произведен на основу лиценциране основне верзије "амв ксц-360п" коју је дизајнирала финска компанија "Патриа". У основној верзији опремљен је топом калибра 30 мм.

Опширније Краће

Фигаро: Прве комшије скупо плаћају олакшице које добија Украјина за извоз жита

Пољаци, Румуни и Бугари огорчени су због неконтролисаног прилива жита из оближње Украјине, пише у чланку који је објавио француски Фигаро.

Суочени са јефтиним украјинским житом, пољски фармери не могу да продају своје производе, и "жале се на нелојалну конкуренцију“, пише лист.

У мају 2022. Европска унија је укинула царине на све пољопривредне производе увезене из Украјине на годину дана како би подржала њену економију.

"Мислећи не на гладне у Африци, већ на своју корист, украјински оператери су учинили све да уновче ситуацију. Као резултат тога, почела је дивља конкуренција у европским лукама, а производи из Украјине су успели да предњаче, јер им је неко дао привилегије“, резимира Фигаро.

Претходно су премијери неколико земаља ЕУ затражили од шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да се умеша у кризу изазвану неконтролисаним приливом жита из Украјине. Апел су упутили представници Пољске , Мађарске , Румуније , Бугарске и Словачке.

Опширније Краће

Туча на улазу у Кијевско-печерску лавру

Дошло је до окршаја на улазу у Кијевско-печерску лавру преносе украјински медији.

У једном тренутку је избила туча између присталица Украјинске првославне цркве која признаје јуриздикцију Московске патријаршије, а чији монаси бораве у кијевско-печерској лаври и заговорника њиховог протеривања.

Украјинске власти затражиле су од монаха Украјинске православне цркве да напусте лавру или да пређу у Православну цркву Укрјине.

Опширније Краће

Шојгу најавио повећање производње наоружања за трупе у Украјини

Руски министар одбране Шојгу најавио је вишеструко повећање производње прецизно навођене муниције за руске трупе у Украјини.

"Због проширења производних капацитета и повећања продуктивности рада, вишеструко је повећан број производа које производе за подршку трупама. Реч је и о конвенционалним и о високо прецизним врстама наоружања", рекао је Шојгу.

Руски министар је нагласио да то "омогућава да извршавамо задатке које је поставио врховни командант у складу са планом извођења специјалне војне операције“.

(Риа новости)

Опширније Краће

Митрополит Kијевско-печерске лавре: Осумњичен сам за сарадњу са Русијом

Старешина Kијевско-печерске лавре,  Митрополит Павел рекао је да му је одређен кућни притвор.

"Одређен ми је кућни притвор", рекао је Павел у разговору са парохијанима.

Митрополит Павел претходно је изјавио да му је уручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за "сарадњу са Русијом" и за "распиривање међурелигијске мржње".

Сукоб око Kијевско-печерске лавре почео је 29. марта, обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено време, које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.

Монасима је наређено да напусте манастир 29. марта.            

Истовремено, министар културе Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у Православну Цркву Украјине, која  не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.

Ткаченко је такође рекао да је суд дозволио раскид уговора о закупу објеката Лавре.

Митрополит Павел је нагласио да око Лавре не може бити компромиса. Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре није могу’ једнострано, потребна је одлука суда, пошто је манастир оспорио раскид уговора на суду.

Kомисија Министарства културе требало је да почне пријем објеката Лавре 30. марта, али верници не дозвољавају њеним представницима да уђу на територију манастира.

Опширније Краће

Зеленски: Руско оружје у Белорусији указује на неуспех састанка Путина и Сија

Председник Украјине Володимир Зеленски сматра да намера Русије да распореди нуклеарно оружје у Белорусији указује на неуспешан састанак председника Русије и Kине Владимира Путина и Си Ђинпинга.

Зеленски је рекао да је циљ те одлуке да покаже неку врсту кредибилитета, који је Русија, како је оценио, под вођством председника Владимира Путина потпуно изгубила.

(Униан)

Опширније Краће

Начелник Генералштаба војске САД: Победа Украјине мало вероватна ове године

Начелник Генералштаба војске САД Марк Мили оценио је да је мало вероватно да ће Украјина ове године протерати све руске снаге са своје територије.

"Мислим да то неће бити урађено у блиској будућности", рекао је Мили.

Подсећајући да је председник Украјине Володимир Зеленски много пута изјављивао да је циљ Украјине да избаци све руске снаге из Украјине, Мили је истакао да је то "веома, веома тежак војни задатак".

"Не кажем да се то не може учинити. Само кажем да је то веома тежак задатак. Али то је њихов циљ. Они на то свакако имају право, то је њихова држава", рекао је начелник америчког генераштаба.

Опширније Краће

Немачка: Празнине у војсци остаће све до 2030. године

Немачка војска не може да у потпуности попуни постојеће празнине све до 2030. године, изјавио је министар одбране Борис Писторијус.

"Сви знамо да постојеће празнине не могу бити у потпуности попуњене до 2030... Биће потребне године. Сви су свесни тога", рекао је Писторијус у интервјуу за Велт ам зонтаг.

Стручњаци оцењују да је немачка војска – Бундесвер – која је већ ослабљена због деценија недовољног улагања након завршетка Хладног рата, сада у још горем стању него пре годину дана јер оружје и муниција дати Украјини углавном још нису замењени.

Писторијус је одбио да испоручи оружје Украјини из залиха Бундесвера преко најављених обавеза.

"Искрено речено, као и друге нације, имамо ограничен инвентар. Kао савезни министар одбране, не могу све да поклоним", рекао је немачки министар.

(Ројтерс)

Опширније Краће

Медведев: Русија ће одговорити на распоређивање мировних трупа у Украјини

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да ће мировне снаге, чије се распоређивање у Украјину под окриљем НАТО-а тренутно разматра у Европи, "бити елиминисане ако се појаве на линијама фронта без пристанка Русије".

"Очигледно је да су такви мировњаци наши непријатељи, вукови у овчијој кожи. Они ће бити легитимна мета за наше оружане снаге ако буду распоређени на фронту без сагласности Русије, са оружјем у руци и представљајући директну претњу за нас", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, "ти мировњаци" морају бити немилосрдно уништени јер су „непријатељски војници" и "погинуће у току борбе".

"Да ли је Европа спремна за дуг низ ковчега у којима су њени мировњаци", упитао је он.

Медведев је рекао да су истинске намере НАТО-а да стационира мировне трупе у Украјини, које би биле наоружане јуришним пушкама и тенковима, а носиле би, како је навео, "некакве плаве шлемове са жутим звездама".

Опширније Краће

Русија од данас председавајућа Савета безбедности УН на месец дана

Русија од данас постаје председавајућа Савета безбедности УН на месец дана, а једна од кључних тема за разговор у овом тренутку биће "ефикасни мултилатерализам", ризици у извозу оружја и решавање проблема на Блиском истоку.

Kако се очекује, руски министар спољних послова Сергеј Лавров председаваће Савету безбедности током неколико састанака.

Очекује се да ће Лавров допутовати у Њујорк крајем месеца, али је у контексту актуелне напете међународне ситуације и кризе у руско-америчким односима и даље нејасно како ће се развијати ситуација са издавањем америчких виза министру и његовој делегацији, преноси руска агенција РИА Новости.

Kако је раније изјавио стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја, за април нема планираних званичних састанака Савета безбедности о Украјини.

(РИА Новости)

Опширније Краће

Русија почиње регрутацију нових 147.000 војника

У Русији почиње регрутација за служење војног рока у Оружаним снагама РФ, планирано је укупно позивање 147.000 Руса који нису у резервном саставу.

Kампања за пролећну регрутацију трајаће до 15. јула, а како је раније рекао представник Генералштаба Оружаних снага Русије контраадмирал Владимир Цимљански, ниједан војник неће бити упућен у зону сукоба у Украјини.

Објаснио је да је број војника по уговору и мобилисаних сасвим довољан за решавање постављених ратних циљева.

(РИА Новости)

Опширније Краће

Кремљ је саопштио да му прекид ватре у Украјини неће омогућити да постигне циљеве "специјалне војне операције" у овом тренутку, након што је белоруски председник Александар Лукашенко позвао на хитан прекид ватре.

Уредништво Волстрит џорнала затражило је од администрације у Вашингтону да на хапшење извештача тог листа Ивана Гершковича у Русији одговори протеривањем руског амбасадора и свих руских новинара који раде у САД.

Извршни одбор Међународног монетарног фонда одобрио је данас четворогодишњи финансијски пакет помоћи Украјини у вредности од 15,6 милијарди долара, као подршку у одбрани од руске агресије, пренео је Ројтерс позивајући се на своје изворе.

Челници Вимблдона одлучили су да дозволе учешће на тениском турниру у Лондону тенисерима и тенисеркама из Русије и Белорусије.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да Кина не може бити посредник у рату у Украјини, али да би могла да олакша пут ка постизању мировног споразума са Русијом. "Кина не прави разлику између агресора и жртве", додао је Борељ на панелу одржаном у шпанској престоници Мадриду.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво