СПЦ: Крајњи циљ руководства у Кијеву – брисање трагова изворног православља

Српска православна црква саопштила је да се над Украјинском православном црквом, као једином канонском и законитом црквом у тој земљи, врши ''државни терор'' и да понашање украјинског државног руководства сведочи да је његов стварни, вероватно и крајњи циљ, брисање историјског памћења и свих трагова изворног православља у Украјини.

"Украјинска православна црква је, као што је општепознато, једина канонска и законита православна црква у Украјини, а уједно и највећа верска организација у тој земљи. Она је призната од свих православних цркава у свету, као и од свих инославних цркава и конфесија, док неканонску, расколничку структуру која, иако назива себе православном црквом Украјине и нема ни најосновније атрибуте црквености, признају само четири православне цркве, које по броју својих верника чине веома мали проценат у православној васељени'', наводе из СПЦ.

"Наравно, и кад би бројчана несразмера била у корист неканонске структуре, тојест на уштрб канонске цркве, то у онтолошкој равни не би изменило ништа: црква је црква, а илегална парасинагога може постати црква искључиво кроз покајање и канонску процедуру, никако нечијим потезом пера", поручује се у саопштењу.

Украјинска православна црква није, како истичу, никаква "зараћена страна", него жива и делатна црква божја у јединству вере и литургијском општењу са Руском православном црквом и православним црквама уопште.

''Ратове, праведне и неправедне, воде државе, а не цркве. Чудовишног је карактера и сам третман неке цркве као непријатеља због чињенице да припадници трагично сукобљених страна, уколико су верници, јесу верници једне те исте цркве. Црква је увек за мир, стално се моли за мир и чини све што може да непријатељство и мржњу међу људима и народима замене пријатељство и љубав. Црква не дели људе на 'своје' и 'туђе', 'домаће' и 'странце'; она се труди да, у име Бога који је љубав, воли све и пастирски брине о спасењу душа и живота свих којима су братска љубав и помоћ потребне'', додаје се у саопштењу.

Најбољи пример таквог става и понашања даје нам, истичу из СПЦ, Украјинска православна црква – њен првојерарх, митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, њен епископат, свештенство, монаштво и верни народ.

''Због тога Српска православна црква са дубоком забринутошћу, тугом и састрадалном братском љубављу гледа 'трпљење светих' (Откр. 14, 12; ср. 1, 9) у Украјини, гледа притиске, насиље и прогоне које актуелна украјинска власт врши против канонске цркве, а тиме и против већине властитих грађана, с обзиром на чињеницу да је реч о највећој верској заједници у земљи'', наводи се у саопштењу.

Прогони су, како подсећају, кулминирали управо последњих дана насилним отимањем храмова у корист псеудоцрквене расколничке структуре, која има статус својеобразне "државне цркве” и неформалне инквизиције.

''Најављен је и предстојећи врхунац терора, верна реприза совјетског гоњења цркве – изгон 250 монаха и више стотина професора и студената теологије из Кијево-печерске лавре, вековног духовног изворишта и средишта свете Русије, крстионице источнословенског хришћанства и православља у савременој Украјини, Русији и Белорусији. Кијево-печерска лавра са својим светињама није само симбол и центар православне Украјине и, шире, "рускога света” (ма како ко тумачио тај термин) него и непресушни живоносни извор духовности васцелога православља'', додају из СПЦ.

Штавише, духовно и културно благо лавре јесте изузетно важан и свима видљив елеменат не само украјинске и сверуске него и светске културне баштине, наводе у сопштењу.

"У светлу ових чињеница, одлука садашњег државног руководства Украјине да митрополита Онуфрија, монашко братство и духовну академију протера из лавре није друго до, како упозоравају из СПЦ, синоним ужасавајућег државног терора над црквом, као и најгрубљег кршења њених основних права, верске слободе и слободе савести уопште", истичу из СПЦ.

''Понашање украјинског државног руководства сведочи да је његов стварни, вероватно и крајњи циљ, брисање историјског памћења и свих трагова изворног православља у Украјини да би се изменио код и историјски идентитет који је црква мукотрпно изграђивала и чувала у току векова, од светога кнеза Владимира до данас", наводи се у саопштењу.

"Осећајући и знајући да једина постојећа Православна црква у Украјини, на челу са митрополитом кијевским Онуфријем, храбро и смирено носи свој крст и са надом узлази на Христову и своју Голготу, уверени смо да ће Распети и Васкрсли Господ – због дубоке вере, праштања и љубави према свима, па и према непријатељима по њиховом сопственом избору – дати снаге својој цркви да издржи сва страдања која треба и мора да поднесе", додају.

"Истовремено подижемо свој вапијући глас против ужасне неправде, против државног терора над црквом у Украјини који 'вапије на небо'. Надамо се да ће цркве и верске заједнице, као и институције и организације којима је стало до мира, правде и каквог-таквог поретка у свету, осудити флагрантно кршење верских права и слобода у Украјини. Молећи се усрдно Господу за прекид братоубилачког рата у Украјини и за што скорије успостављање благословеног мира у њој, са вером, надом и љубављу ишчекујемо тријумф крста и Васкрсења Христовога над силама таме, зла и смрти. Крсту твоме клањамо се, Христе, и свето Васкрсење твоје славимо'', наводи се у саопштењу СПЦ које потписује патријарх српски и председник Светог архијерејског Синода Порфирије.

четвртак, 01. јун 2023.
21° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено