Орбанов кабинет: Путин не би био ухапшен у Мађарској

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана рекао је да руски председник Владимир Путин не би био ухапшен када би ушао у Мађарску, јер за то нема правног основа.

Мађарска је потписала и ратификовала Римски статут који је створио Међународни кривични суд, а који је издао налог за хапшење Путина због ратног злочина – депортације стотине деце из Украјине.

Ипак, на питање да ли би Путин био ухапшен ако би ушао у Мађарску, Орбанов шеф кабинета Гергели Гуљаш рекао је да Римски статут није уграђен у мађарски правни систем.

"Можемо се позвати на мађарски закон и на основу тога ми не можемо да ухапсимо руског председника ... будући да статут МКС-а није проглашен у Мађарској“, рекао је Гуљаш.

Он је додао да мађарска влада "није формирала став" поводом налога за хапшење Путина.

"Ове одлуке нису баш најсрећније ствари, будући да воде ка даљој ескалацији сукоба, а не ка миру... Ово је моје лично, субјективно мишљење", навео је Гуљаш.

Иако Међународни кривични суд подржавају многе чланице Уједињених нација и Европска унија, велике силе попут Сједињених Држава, Кине и Русије нису чланице, јер сматрају да би тај суд могао да се користи за политички мотивисана кривична гоњења.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.