Читај ми!

"Леопарди" остају у кавезу, расте притисак на Берлин

Одлука о испоруци онога што Украјина највише жели, модерних немачких тенкова "леопард 2" - није донета на састанку званичника више од 50 земаља у америчкој војној бази "Рамштајн". Кочи Немачка, али све више расте притисак на Берлин да промени одлуку.

"Ово је бламажа. Нови маневар у изврдавању. Све ово оставља утисак да Немачком владају аматери, који још нису свесни озбиљности ситуације", тако су, између осталог, бројни немачки медији оценили то што званични Берлин, ни после састанка Контакт групе за помоћ Украјини, није дао зелено светло да се Кијеву испоруче најмодернији немачки тенкови "леопард 2".

Невладине организације блиске владајућим Зеленима су чак организовале и протесте испред Бундестага, а чини се да је критичаре највише разбеснела изјава новог министра одбране Немачке Бориса Писторијуса, који је сада 11 месеци од почетка сукоба у Украјини изјавио да Немачка тек мора да види колика је доступност "леопарда 2" у њеним редовима.

"У сваком случају ћете помоћи Украјини оружјем и схватити да не постоји други начин да се оконча рат, осим поразом Русије. Али данашња одлука убија још наших људи. Сваки дан одлагања значи још смрти Украјинаца. Брже размишљајте", каже саветник украјинског председника Михајло Подољак.

Олаф Шолц је на неки начин променио изјаву, рекавши да ће Немачка послати "леопарде 2", тек када Америка Украјини пошаље своје тенкове "абрамс".

Међутим, САД за то нису вољне, правдајући то наводно скупим одржавањем тих тенкова и компликованим коришћењем.

"Ми, министри спољних послова Летоније, Естоније и Литваније, позивамо Немачку да Украјини одмах обезбеди тенкове 'леопард'. То је потребно да би се зауставила руска агресија, помогло Украјини и брзо се успоставио мир у Европи. Немачка као водећа европска сила има посебну одговорност у том погледу", каже летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевич.

Иако поједини аналитичари у Немачкој већ говоре да је заправо Олаф Шолц све ближи одлуци да дозволи другим земљама да своје "леопарде 2" дају Украјини, у круговима око Шолца је јасно да заправо он "леопард 2" види као својеврсну танку линију између солидарне подршке Украјини и ескалације рата.

Конкретно, у делу немачке власти постоји страховање да би ово немачко "да" заправо могло да буде велика провокација Москви и евентуално увод у нуклеарни рат.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се