Читај ми!

Џонсонова "офанзива шарма" у Давосу, замајац европском наоружавању Кијева

Британска армија је од почетка рата у Украјини повећала активност на ниво незабележен од Другог заливског рата.

Британски војници дејствују на Арктику, Балтику и Пацифику, а војна подршка Лондона Кијеву бележи нове рекорде.

Џонсонова "борба за Украјину"

Борис Џонсон већ шест месеци није на челу британске владе, али га је актуелни премијер Риши Сунак послао на Светски економски форум у Давос како би дао замајац европском наоружавању Кијева.

У Украјинској кући у Давосу, градоначелник Кијева Виталиј Кличко прогласио је Џонсона почасним грађанином украјинског главног града.

"Не сумњам ни за тренутак да је Путин начинио катастрофалну грешку и да нама, пријатељима Украјине, преостаје да наставимо да је подржавамо тенковима, авионима, финансијским ресурсима, све док Украјина не буде победила и поново постала слободна, суверена и независна европска држава", истакао је бивши британски премијер Борис Џонсон.

Рекордна војна помоћ Украјини

Џонсонова "офанзива шарма" у Давосу иде руку под руку са најавом Бена Волиса, који је једина константа у све изменљивијим британским владама, да ће током 2023. године за војну помоћ Украјини издвојити рекордне 2,3 милијарде фунти.

"Могу да најавим до сада најзначајнији борбени пакет чији је циљ да убрза украјински војни успех. Он укључује ескадрилу тенкова типа ‘челенџер 2’, коју прате оклопна возила за евакуацију и поправке. Поклањамо осам топова типа АС90, као и додатне две батерије у различитим стадијумима борбене готовости", објаснио је посланицима британског парламента министар одбране Бен Волис.

На списку донација британског министарства одбране Кијеву налазе се оклопна возила типа "булдог", опрема за премошћивање минских поља, као и ваздухопловни системи за подршку украјинској артиљерији.

Британци су удвостручили количину артиљеријске муниције са сто на двеста хиљада.

Ту су и више стотина ракета, систем ПВО "Старстрик", противваздухопловне ракете средњег домета, као и резервни делови за сто тенкова.

Војска жели већи буџет

Међутим, медији обелодањују да је, као премијер, Борис Џонсон пре две године намеравао да у старо гвожђе баци 14 "челенџера 2", који су сада на путу за Кијев и које британска армија назива "непобедивим тенковима".

У јавност је процурило и обраћање главнокомандујућег британске армије генерала сер Патрика Сандерса трупама преко видео-линка у којем он признаје да огромни пакет војне помоћи Украјини "привремено слаби борбену готовост земље".

Генерал Сандерс истиче да Лондон дејствује као "једна од водећих чланица НАТО-а и заштитник принципа колективне одбране".

Аналитичари, међутим, сматрају да је "цурење" транскрипта генераловог говора у медије доказ да је његов стварни циљ лобирање за већа издвајања за одбрану.

Британски војници од Атлантика до Пацифика

Паралелно, Лондон наставља да развија одбрамбени капацитет Арктичког појаса и Скандинавије где је присутно око 900 британских војника.

У Естонију су у уторак стигла три британска хеликоптера типа "чинук".

"Проширујемо наш главни штаб и ускоро ће стићи и бригадни генерал, који ће командовати нашим трупама у Естонији. НАТО има изузетно јаку одбрамбену претходницу, која је у овом тренутку неопходна", каже британски амбасадор у Естонији Рос Алан.

Нова војна сарадња са Јапаном

Истовремено, британски и јапански премијери Сунак и Кишида потписали су у Лондону војни споразум, који омогућава размештање британских трупа на јапанску, али и јапанских војника на британску територију.

Неколико дана пре тога, британски падобранци су, заједно са америчким, аустралијским и јапанским колегама извршили десантну војну вежбу на Далеком истоку. 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара