Читај ми!

Пентагон шаље нову војну помоћ Кијеву, отворено седиште "Вагнера"

Рат у Украјини – 254. дан. Најжешће борбе воде се у Доњецкој и Херсонској области. Ракетирана је Запорошка област, а руске снаге воде офанзивне операције на правцу Бахмута, Авдејевке и Новопавловска. У Херсону уведен целодневни полицијски час, саопштавају руски званичници. Руски председник Владимир Путин потписао закон којим се дозвољава мобилизација људи који су починили тешка кривична дела. У Кијеву је без струје остало 450.000 потрошача. Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је Русију за "енергетски тероризам". Пентагон шаље нову помоћ Кијеву.

Русија је наставила учешће у инспекцији бродова у оквиру "Црноморске иницијативе за жито" а сада је у хуманитарном коридору осам руских пловила. Договор о транспорту робе из Украјине ка остатку света, истиче 19. новембра. Кремљ се није обавезао да ће у њему остати, треба да процени да ли споразум функционише.

Задовољни су што је украјинско руководство, на иницијативу Турске, потписало гаранције да неће бити покушаја да се хуманитарни коридори у Црном мору користе у војне сврхе. Чекају реализацију другог дела прехрамбеног споразума.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес апеловао је на две стране да се концентришу на пуну примену Црноморске иницијативе и уклањање преосталих препрека за извоз руске хране и ђубрива.

Кијев поздравља одлуку Русије да поново буде део споразума о извозу жита. Володимир Зеленски каже да је то значајан дипломатски исход за Украјину и цео свет.

Са друге стране, поручује да неће учествовати на самиту Групе 20 у Индонезији уколико буде присутан руски председник Владимир Путин.

Оптужује Москву да је због напада на енергетску инфраструктуру 4,5 милиона Украјинаца у мраку наводећи да су рестрикцијама струје погођени Кијев и још десет региона.

Настављају се међусобом оптуживање за нападе на нуклеарку Запорожје. Украјински "Енергоатом" саопштио је да је највећа атомска централа у Европи искључена са мреже након што је руско гранатирање оштетило преостале високонапонске водове, остављајући у употреби само дизел-генераторе.

Руска страна узвраћа да су украјинске снаге поново гађале Запорожје користећи оружје добијено од Запада, што, како се истиче, може изазвати глобалну катастрофу. 

Москва тврди да има доказе да су Британци учествовали у недавном нападу на руску Црноморску флоту у Севастопољу. Уручили су протестну ноту амбасадорки Велике Британије.  

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да није пронашла доказе за "непријављене нуклеарне активности" на три локације у Украјини које су прегледали стручњаци на захтев Кијева, а као одговор на руске наводе да се на тој територији припремала "прљава бомба". 

Подршка Кијеву стиже од Групе седам. Са састанка у Минстеру на западу Немачке, министри спољних послова поручују да ће помагати Украјини док год буде потребно. Разматрају најбоље мере подршке за обнову украјинске енергетске инфраструктуре.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије