Читај ми!

Први ефекат одлуке Русије: Пале цене житарица; Кијев захваљује УН и Турској

Рат у Украјини – 252. дан. Москва обнавља учешће у истанбулском житном споразуму. После одлуке Русије, пале цене житарица. Кијев захвалан Турској и Уједињеним нацијама на њиховој улози. Америка поздравља одлуку Москве, уз опаску да не може да спречава достављање хране целом свету. Бела кућа саопштава да нема знакова да се Русија припрема да употреби нуклеарно оружје. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да је Кијев спреман да на својој територији распореди нуклеарно оружје НАТО-а.

Настављају се борбе у Украјини. Током јучерашњег дана експлозије су одјекивале у Харковској, Кијевској и Херсонској области, а прекинуто је и напајање реактора Запорошке нуклеарке.

Руска војска покренула је офанзиву на Маринику и у правцу Бахмута и Авдејевке у Донбасу, на истоку, а према Николајеву, на јужном фронту. У руском ваздушном нападу на Николајев настрадала је једна особа.

Међународна агенција за атомску енергију почела је инспекцију у Украјини због руских навода о "прљавој бомби".

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је компанија "Гаспром" прегледала место на којем је дошло до експлозије у којој су оштећене цеви гасовода "Северни ток" и оценио да је бесмислено оптуживати Русију да је одговорна за експлозију на гасоводима.

Руске специјалне службе имају доказе да су припадници британске ратне морнарице умешани у саботажу гасовода Северни ток и Северни ток 2, саопштио је Кремљ.

Британско Министарство одбране одбацило је оптужбе, назвавши их руском тактиком за скретање пажње са бомбардовања украјинских цивила. Лондон тражи начин да војни буџет заштити од инфлације, услед санкција Русији и енергетске кризе.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефонским путем са руским председником Владимиром Путином о решењима за наставак споразума о житу.

Путин рекао је турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да је поновно приступање Русије споразуму о житу могуће након истраге о нападу на Севастопољ и безбедносних гаранција Украјине.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара