Читај ми!

У Кијеву обновљено снабдевање струјом и водом; Путин: Гаспром завршио инспекцију оштећења на Северном току

Рат у Украјини – 251. дан. Руска војна управа у Херсону најавила је да проширује подручје евакуације, поновивши да очекује напад украјинских снага на брану Каховка. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко тврди да је снабдевање водом и струјом у граду у потпуности успостављено. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је компанија "Гаспром" прегледала место на којем је избила експлозија па су оштећене цеви гасовода "Северни ток". Три брода напустила су украјинске луке у складу са споразумом о извозу жита преко Црног мора, саопштио је координациони центар Уједињених нација.

Руске снаге извеле су ракетне нападе на више градова у Украјини. На мети су биле електране и друга постројења у Кијеву, Харкову, Запорожју, Черкасију, Дњепропетровску и Лавову. Уведена су ванредна искључења струје.

Неколико експлозија чуло се у главном граду, а стотине хиљада потрошача остало је без струје и воде. 

Одбијен напад украјинских снага на Херсон, саопштила је Москва. Навела је и да је завршена делимична мобилизација 300.000 грађана. У такозвану зону специјалне операције до сада је послато 82.000 мобилисаних војника. Кремљ је демантовао и извештаје британских медија да су руски агенти хаковали мобилни телефон доскорашње британске премијерке Лиз Трас.

Неизвесно је и даље учешће Русије у спровођењу Истанбулског споразума о житу. О томе су разговарали министри одбране Русије и Турске.

Повратак споразуму о извозу жита, тврди Москва, могућ је тек након истраге напада дроновима на бродове у Севастопољу. Тражи гаранције сигурности за цивилне бродове након напада на руску црноморску флоту. Тврди да су украјински дронови лансирани из Одесе, као и то да су  користили зону безбедности житног коридора.

Прекид учешћа Русије у споразуму о транспорту житарица преко Црног мора има непосредне штетне утицаје на глобално снабдевање храном, поручују САД.

Турска и УН почеле инспекцију украјинских бродова са житом. 

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара