Читај ми!

Кијев: Контранапад на Николајев и Харков; Москва: Уништено страно оружје у Јаворову, убијени плаћеници

Осамнаести дан рата у Украјини. Критично је стање у опкољеном Маријупољу - градске власти саопштавају да су храна и вода на измаку, да нема ни струје ни грејања. Кијев наводи да су покренути контранапади у Харкову и Николајеву. Око 125.000 људи евакуисано је хуманитарним коридорима из зона сукоба, каже Володимир Зеленски. Министарство одбране РФ саопштава да је погођен полигон Јаворов и да су том приликом "уништени страно наоружање и плаћеници".

Европска унија се неће војно мешати у ситуацију у Украјини, али ће настојати да нанесе штету руској економији, рекао је шеф дипломатије Уније Жосеп Борељ. Како је навео, сви се труде да нађу "сложену равнотежу".

Портпарoл Кремља Дмитриј Песков каже да Москва и Кијев настављају преговоре о сукобу у Украјини путем видео-везе.

Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон позвали су током телефонског разговора руског председника Владимира Путина да пристане на моментални прекид ватре у Украјини, јавља Би-Би-Си.

Председник Украјине Володимир Зеленски каже да би Запад требало више да буде укључен у преговоре о окончању рата у Украјини. Зеленски је рекао да су Кијев и Москва почели да преговарају о конкретним темама, уместо да размењују ултиматуме.

Истиче да је предложио премијеру Израела Нафталију Бенету да се преговори одрже у Јерусалиму, поздрављајући напоре израелског премијера да посредује између Украјине и Русије.

Високи комесаријат Уједињених нација за људска права саопштио да је најмање 579 цивила убијено у Украјини од почетка рата, а да је више од 1.000 рањено.

Из Канцеларије Високог комесара за људског права наводе да су међу убијенима и четрдесет двоје деце, док је педесет четворо рањено. Званичници Уједињених нација верују да је реалан број жртава знатно већи јер извештаји са терена касне.

Украјинске снаге гранатирале су руски теретни цивилни брод у Азовском мору, тврди руски Истражни комитет. Брод је наводно пловио из грчке луке за Таганрог, а у нападу није било жртава.

Град Волновака на југоистоку Украјине потпуно је уништен гранатирањем, каже губернатор Доњецке области Павло Кириленко.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се