Читај ми!

Заплењена јахта српског зета Андреја Мељниченка, најскупља на свету

Италијанска полиција запленила је суперјахту руског милијардера Андреја Мељниченка, против ког је ЕУ пре неколико дана увела санкције због напада Русије на Украјину.

Јахта, названа "Sailing Yacht A", дуга је 143 метра и вредна око 540.000.000 евра. У тренутку заплене налазила се у луци Трст, саопштено је из канцеларије премијера.

Јахту је дизајнирао Француз Филип Старк, а изградило ју је немачко бродоградилиште "Нобискруг". Важи за највећу jaхту на свету, поринута је 2015. године.

Јарболи ове јахте високи су 91 метар, има осам спратова и покреће је хибридни дизел електрични мотор. На њој се налази подводна опсерваторија и може да угости 20 гостију и 54 припадника посаде. 

На једној од палуба направљена је платформа за слетање хеликоптера.

Андреј Мељниченко сматра се једним од најбогатијих Руса. Његово богатство процењује се на око 20 милијарди долара, показују подаци из 2021. године.

Од 2005. године у браку је са српском манекенком Александром Мељниченко, девојачког презимена Николић.

Александра се, осим манекенством, бавила и певањем у групи "Моделс", врло популарној деведесетих и почетком двехиљадитих година, по чему је српска јавност највише и памти. 

Пре неколико дана Европска унија ставила је Андреја Мељниченка на листу санкционисаних олигарха, а након што је Русија напала Украјину. 

Заплена његове јахте у Трсту само је једна у низу заплена имовине руских богаташа које је у протеклој недељи спровела италијанска полиција.

До сада су запленили бројне виле и јахте у вредности од 143 милиона евра.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се