Читај ми!

Биљана Радуловић, извештач РТС-а из Русије: Опрезно са информацијама о рату, чак и званичним

Једино новинарске екипе које су у Кијеву и које камером могу да забележе шта се дешава, могу да стану иза својих извештаја. Треба бити опрезан према извештајима који долазе из Украјине. Руски и украјински званичници могу да саопштавају информације које у том тренутку одговарају природи ратовања, односно које би могле да користе за спречавање или покретање одређених ситуација, каже новинарка РТС-а Биљана Радуловић која је извештавала из Москве, Ростова и Таганрога.

Биљана Радуловић, гостујући у Јутарњем програму РТС, након што се вратила Русије одакле је извештавала, каже да у Москви "не може превише да се осети" све шта се дешава у Украјини.

"Москва је поприлично удаљена од украјинске границе, али оно што је заједничко за сва та места што се економске санкције увелико осећају. Постоје потешкоће за нас који нисмо руски држављани. Сва платежна средства су или укочена или замрзнута. Наше платне картице не раде", указује Радуловићева.

Објашњава да се у готовини плаћа, али да је за руске држављане ограничена куповина и продаја девиза, али не и за стране.

"У Ростову неке банке мењају, неке немају средстава, курсеви су доста неповољнији у односу на све што постоји у Москви. Све је прилично компликовано", каже новинарка РТС-а. 

Проблеми путовања 

Према њеним речима, компликовано је и кретати се из једног дела Русије у други, јер су унутрашњи летови, који су постојали, ограничени.

Додаје да су возом путовали до Ростова, те да су то путовање од 15 до 24 часа, а да је компликовано доћи и до Москве.

Како каже, у Таганрогу, који је близу саме границе, покушавали су да дођу до пограничних места.

"Ту иде један од хуманитарних коридора, који су отварани од Маријупоља. Ту смо видели руске избеглице. Сва та мала места уз границу су запуштена, потпуно је друга прича у односу на Москву, град који и даље живи без обзира на околности", наводи Радуловићева.

Куда одлазе Руси 

Све избегличке приче су исте, али ових дана та руска као да се не чује. У свету се углавном сликају украјинске избеглице.

На питање куда одлазе Руси из Донбаса у којем су такође ратни сукоби, Радуловићева каже да је део стигао до Москве, а део до Ростовске области.

"У Ростову је велики број прихватних центара. У Таганрогу је такође прихватни центар. Они који су имућнији, сналажљивији, нису у прихватним центрима. Они који су економски најугроженији, жене с децом, сада су у прихватним центрима", објашњава новинарка.

Опрезно са информацијама

Сматра да једино новинарске екипе које су у Кијеву и које могу камером да забележе шта се дешава, могу да стану иза својих извештаја.

"Чула сам њихове приче, али нисам својим очима могла да видим шта се дешава. Треба бити врло опрезан према извештајима који долазе из Украјине, важећи су само они извештаји који су са лица места. Тако је и са избеглицама. Док нисам ушла у избегличке центре, мислим да је врло неозбиљно преносити информацију, док се не уверим са лица места", указује Радуловићева.

Додаје да руски и украјински званичници могу да саопштавају информације које у том тренутку одговарају "природи ратовања", односно које би могле да користе за спречавање или покретање одређених ситуација.

"Врло опрезно треба да се прати и да се користе и једни и други извештаји, обе стране", истиче Радуловићева.

Према речима Биљане Радуловић, у Русији су, док је извештавала о избеглицама, затекли једино локалну телевизију, али да су они били изненађeни што је екипа РТС-а ту.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара