Читај ми!

ЕУ припремила нови пакет санкција Русији, међусобне оптужбе Вашингтона и Москве на седници Савета безбедности УН

Шеснаести дан рата у Украјини. Министарство одбране Русије тврди да су уништена још два украјинска војна аеродрома, док из Кијева истичу да више градова трпи разорне ударе. УН: Више од 2,5 милиона људи напустило земљу.

Кијев оптужује руску страну да није дозволила излазак цивила из Маријупоља, док представници Међународног црвеног крста кажу да је хуманитарна ситуација у том граду критична.

Руска страна отвараће свакодневно у десет часова по московском времену хуманитарне коридоре за излазак из пет украјинских градова, али да ће унапред тражити спискове људи и возила који ће се кретати њима.

Руска војска, која контролише област око бивше нуклеарне електране у Чернобиљу, дозволила је поправку електромреже, јер је та област без струје два дана.

Шефови дипломатија Русије и Украјине, Сергеј Лавров и Дмитро Кулеба, састали су се у Анталији, уз посредовање Турске, али прекид ватре није договорен.

Кулеба је након састанка рекао да Украјинци траже дипломатска решења, али да ће, док их нема, бранити своју земљу и свој народ од руске агресије и да се неће предати. Лавров истиче да ће Русија изаћи из кризе отрежњена и да више неће имати илузије о сарадњи са Западом. 

О кризи о Украјини поново су разговарали амерички председник Џозеф Бајден и Реџеп Тајип Ердоган, као и лидери ЕУ на састанку у Паризу.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије