Читај ми!

Први пут од 4. марта цена гаса испод 1.900 долара у Европи

Цена гаса у Европи наставила је данас силазни тренд и на поподневном европском трговању се спустила испод 1.900 долара за 1.000 кубних метара, први пут од 4. марта.

Према последњим подацима са лондонске берзе, цена гаса за испоруку у априлу (фјучерс уговори) пала је на ТТФ чворишту у Холандији на 1.894,3 долара за 1.000 кубних метара, односно на 167 евра по мегават-часу, извештава Тас.

На преподневном трговању, цена априлских фјучерса гаса спустила се на 2.090,6 долара за хиљаду кубика, или на 185 евра по мегават-часу.

Пре само два дана, 7. марта, гас је у Европи забележио скок од 79 одсто достижући први пут у историји ниво од скоро 3.900 долара.

Сједињене Државе забраниле су увоз руских енергената – нафте, угља и гаса. Чекају се кораци Брисела, мада је претпоставка да ће одлука ЕУ бити флексибилнија, будући да поједине земље ЕУ зависе од руског гаса и до 60 одсто.

"Ја мислим да ће Брисел донети доста флексибилан став, имајући у виду чињеницу да поједине земље зависе од руског гаса и до 60 одсто, мислим на велике земље као што су Немачка, Аустрија, Италија... и та одлука Брисела мора уважити интересе свих чланица", објаснио је за РТС економиста и бивши дипломата Ђукић.

Да подсетимо, потпредседник Савета безбедности Руске Федерације, бивши председник државе и бивши председник руске владе Дмитриј Медведев поручио је крајем фебруара Европљанима да ће ускоро плаћати 2.000 евра за 1.000 кубних метара гаса.

"Немачки канцелар Олаф Шолц издао је наредбу о заустављању процеса цертификације гасовода Северни ток 2. Добро. Добро дошли у врли нови свет, где ће Европљани врло брзо плаћати 2.000 евра за 1.000 кубних метара природног гаса", написао је тада Дмитриј Медведев на Твитеру.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво