Читај ми!

Да ли Европа може без руског гаса – где наћи алтернативе

Одлука америчког председника Џозефа Бајдена да блокира увоз нафте, гаса и угља из Руске Федерације није неочекивана и неће имати велики утицај на америчко тржиште, наводи за РТС Срећко Ђукић, економиста и бивши дипломата. С друге стране, додаје Ђукић, очекује се флексибилнија одлука Брисела јер поједине земље ЕУ зависе од руског гаса и до 60 одсто.

После америчке забране увоза руских енергената али и плана Велике Британије да до краја године постепено обустави увоз нафте из Русије, реагују берзе. Цена гаса креће се између 3.500 до чак 3.700 евра за хиљаду кубика, а барел је поново изнад 130 долара.

Срећко Ђукић је, гостујући у Дневнику 1, навео да одлука америчког председника Џозефа Бајдена да блокира увоз нафте, гаса и угља из Руске Федерације није неочекивана.

"Треба имати у виду да Америка све што најави, она то и реализује. Забрана увоза нафте, гаса и угља из Русије у САД за америчко тржиште није нешто релевантно и неће имати неки битни утицај. То ће се одразити на светско тржиште, а пре свега на Европу која је главни купац, пре свега, руског гаса, нафте и угља. Ту сада треба очекивати договоре и потезе имајући у виду да је већ Велика Британија најавила да ће до краја године потпуно следити америчке санкције", оцењује Ђукић.

С друге стране, додаје Ђукић, очекује се флексибилнија одлука Брисела јер поједине земље ЕУ зависе од руског гаса и до 60 одсто. 

"Ја мислим да ће Брисел донети доста флексибилан став, имајући у виду чињеницу да поједине земље зависе од руског гаса и до 60 одсто, мислим на велике земље као што су Немачка, Аустрија, Италија... и та одлука Брисела мора уважити интересе свих чланица", објашњава Ђукић.

Друго, додаје он, то ће бити одлука која ће трајати дуже време, већи број година, то не може у једној години да се реализује. Према проценама за ову годину, потрошња руског гаса може да се смањи у Европи за једну трећину, то је процена и Међународне енергетске агенције.

"Али за нафту су оптимистичније процене Европе имајући у виду да нафте има на светском тржишту, цена јесте висока, али практично је стала продаја руске нафте на светском тржишту", истиче Ђукић.

Где наћи алтернативу руском гасу 

 Оцењује да у једном краћем периоду Европа не може без руског гаса.

"Али у једном периоду од неколико година, а поготово неком средњорочном периоду, Европа може да се ослободи руског гаса. Наћи ће га у зеленој енергији, алтернативним изворима, нуклеарној енергији, угљу и течном гасу, који није довољно искоришћен у Европи", наводи Ђукић.

С друге стране, додаје, Русија зависи од европског тржишта гаса и оцењује да она нема алтернативу европском тржишту, нити по количини, нити по цени.

"Ако би Русија заврнула славине руског гаса, поставља се питање где би га она продавала. Кина није алтернатива јер за Кину постоји један гасовод који за сада испоручује 15 милијарди кубних метара, а шта је то у односу на 200 милијарди кубних метара гаса које Русија годишње продаје Европи", каже Ђукић.

Оцењује и да руска нафта може бити под ембаргом имајући у виду да постоје други произвођачи, да је њу могуће заменити код европских купаца.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво