Читај ми!

Пентагон: Нећемо пољске "мигове", шаљемо Камалу Харис и "патриоте"

Пољска понуда да у америчку базу Рамштајн "одмах и бесплатно" упути све расположиве "мигове-29" изненадила је званичнике у Вашингтону, који су убрзо одбацили идеју Варшаве као "неизводиву". Камала Харис долази у Варшаву. Систем "патриот" ускоро у Пољској. Зеленски: Шаљите авионе. Кремљ: Потенцијално опасан развој догађаја.

"Мислим да је ово изненађујући потез Пољака", рекла је висока званичница Стејт департмента, Викторија Нуланд, свега неколико сати пре него што је Пентагон одбацио пољски план као "неизводив".

Суштински, пољске власти су у уторак одобриле хитно пребацивање свих исправних авиона "миг-29" у америчку базу Рамштајн у Немачкој, одговарајћи на апеле шефа ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља и државног секретара САД Ентонија Бликнена, коју су током прошле седмице на чланице НАТО које још у арсеналима имају совјетске борбене авионе апеловали да их што пре уступе Украјинцима.

"Власти Републике Пољске, после консултација са председником и владом, спремне су да упуте - одмах и без надокнаде - све своје 'мигове-29' у базу Рамштајн и ставе их на располагање влади САД", саопштила је у уторак увече пољска влада.

"Могућност да борбени авиони на располагању влади САД полете из америчке, односно НАТО базе у Немачкој у ваздушни простор Украјине изазива озбиљне бриге за читав НАТО савез", навео је портпарол Пентагона Џон Кирби.

"Не верујемо да је пољски предлог изводив", навео је портпарол Пентагона.

Украјински председник Володимир Зеленски је  позвао Пољску и САД да што пре реше "логистичке проблеме" око слања борбених авиона.

Москва је, истовремено, упозорила да расправа о слању пољских авиона Украјинцима представља "потенцијално опасан развој ситуације". 

"Слушајте. Овде је рат. Немамо времена за те сигнале.  Решите то брже и не пребацујте одговорност", рекао је украјински председник.

Амерички аналитичари процењују да одбијање пољске понуде представља показатељ проблема који су унутар НАТО испливали после руског упада у Украјину.

Очекује се, ипак, да део тих проблема реши потпредседница САД Камала Харис, која ће у четвртак у Варшави покушати да "испегла" бар део дипломатских несугласица насталих америчким одбијањем да одиграју улогу посредника у трансферу "мигова-29" у Украјину.

Истовремено, Американци су најавили да ће убрзо у Пољску упутити две батерије противаздушних система "патриот", како би "спречили да се конфликт из Украјине прелије у државе чланице НАТО".

Сагу о јурњави за половним "миговима" покренуо је пре десетак дана шеф ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, обзнањујући план Брисела да Украјини обезбеди борбене авионе из арсенала чланица Уније, које су некада биле део Варшавског пакта.

Све очи су, истог трена, упрте у Румунију, Бугарску, Словачку и Пољску, које нешто више од три деценије од распада овог војно-политичког савеза и даље у наоружању имају неке од верзија авиона "миг-29" и јуришних "су-25".

Суштину ове идеје представља претпоставка да, с обзиром на развој рата у Украјини, властима у Кијеву ваља доставити авионе којима би тамошњи пилоти могли управљати без додатне обуке и, самим тим, одмах улетети у борбу.

Европски званичници су рачунали на десет словачких, 23 пољска и 16 бугарских авиона "миг-29", иако су све те државе у процесу замене тих летелица новијим, западним моделима.

Истовремено, само шест од укупно 16 бугарских авиона овог типа било је у оперативном стању, иако су тамошњи пилоти пре неколико година тврдили да су те летелице, суштински, неупотребљиве.

"Словачка неће слати борбене авионе у Украјину", рекао је портпарол словачког министарства спољних послова, наводећи да је Братислава упутила Кијеву гранате калибра 120 милиметара, гориво и противтенковске и противавионске пројектиле.

Бугарски премијер Кирил Петков је такође одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину, наводећи да тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора.

"Нећемо упутити авионе у Украјину, јер би то значило отворено мешање у украјински конфликт. Не подржавамо тај конфликт и НАТО није део тог конфликта", рекао је пољски председник Анджеј Дуда.

Иако је Борељов план о брзој испоруци "мигова" Украјини пропао, амерички државни секретар Ентони Блинкен није одустао од ове идеје, нудећи авионе Ф-16 у замену за "авионе на којима би Украјинци могли да лете".

"Сарађујемо са Пољском како бисмо обезбедили било шта што можемо да дамо Украјинцима. Подржавамо их да Украјинцима обезбеде мигове, сухоје, авионе на којима Украјинци могу да лете", рекао је Блинкен у недељу.

Помињане су и Румунија и Мађарска, које су у прошлости, у наоружању имале ове авионе, па су се разбуктавањем сукоба у Украјини, појавиле спекулације да би у складиштима, могле имати још по неки од ових авиона.

Мађарска је преосталих 19 "мигова-29" још пре пар година за десет милиона долара, безуспешно покушала да распрода у комплету са још 20 резервних мотора, око 300 резервних делова и муницијом. Авиони, који су последњи пут летели 2010. године, су описани као расходовани и неподесни за летење.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво