Читај ми!

Бјелајац: Зеленски био под притиском да се изјасни о судбини Луганска и Доњецка

Директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац је, поводом напада на Украјину, поручио да је украјински председник Володимир Зеленски од 2021. био под притиском деснице да се изјасни о руској политици и судбини Луганска и Доњецка. Грешка Запада је, оцењује Бјелајац, гурање Зеленског на непопустљивост према захтевима Русије за неутралност.

Западни свет се групише, евроатлантске везе, између Европске уније, Америке и Канаде, ојачале су током украјинског сукоба. Европска унија најављује промене у одбрамбеној стратегији, а Француска је већ најавила повлачење својих војника из Малија.

Миле Бјелајац наводи да су многи политиколози и аналитичари предвиђали сценарио који може да се деси на истоку Европе, међу њима је и Хенри Кисинџер, који је пре осам година анализирао ситуацију у тој земљи и предложио начела за расплет кризе.

Бјелајац наводи да је Володимир Зеленски од 2021. године био под притиском да се изјасни о руској политици и судбини источних делова Украјине – Луганска и Доњецк.

"Није једини од тих програмираних лидера који једно говоре у време изборне кампање, а друго спроводе. Зеленски је већ од 2021. под великим притиском деснице из западне Украјине која се етаблирала у украјинској скупштини, и он је буквално био притиснут да се изјасни о руској политици и судбини украјинских источних делова Луганска и Доњецка, наравно, Крим да не помињем и он се престројио", наводи Бјелајац.

Грешка Запада је, оцењује гост Јутарњег програма, гурање Зеленског на непопустљивост према захтевима Русије за неутралност.

"Тај Десни сектор, можда и цела западна заједница радије би видели једну нову 'Олују' на Истоку, они су је припремали, обучавали су војску, испоручивали материјал и на крају та војска се концентрисала управо према остацима те две републике", наводи Бјелајац.

Додаје да је Русија на то упозоравала.

"Међутим, као да се желео рат, том утиску не можемо да се отмемо, поготово зато што је готово сличан сценарио био у 'припреми' – ситуација у Авганистану да би испровоцирала Совјетски Савез да уђе и помогне клијентски режим. Те велике силе морају с времена на време да доказују свој кредибилитет силе, али морају и у очима потенцијалних земаља клијената да демонстрирају своју моћ", оцењује гост Јутарњег програма.

Наводи да је тешко предвидети како ће се ситуација даље одвијати у Украјини.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво