Читај ми!

Зеленски британским посланицима: Нећемо одустати, нећемо изгубити

Украјински председник Володимир Зеленски обратио се посланицима британског парламента. Овакво обраћање, путем видео-линка из Кијева, је без преседана у историји британског парламента.

У веома емотивном говору, председник Зеленски се осврнуо на "тринаест дана рата у Украјини".

"Не желимо да изгубимо нашу земљу, као што ни ви нисте желели да је изгубите када су вас нацисти напали", рекао је украјински председник британским посланицима.

"Током тринаест дана рата видели смо ко су људи, а ко су звери", оценио је он.

Председник Зеленски напад Русије описао је као рат против деце и стално бомбардовање цивилних циљева, укључујући и болнице.

Подсетио је да су петог дана рата ракете пале на Бабин јар - место нацистичких погрома Јевреја у Другом светском рату.

Осврнуо се и на недавни састанак НАТО-а и одлуку Северно-атлантског војног савеза да уздржи од успостављања зоне забране летења изнад Украјине.

Истакао је да се састанак НАТО-а окончао "без жељеног резултата".

Председник Украјине изнео је тврдњу да је руска страна изгубила преко десет хиљада људи и поновио, за сада непотврђену тврдњу, о погибији руског генерал-мајора Виталија Герасимова.

"Украјина није желела овај рат, али ако нам поставите Шекспиријанско питање: бити или не бити, наш одговор је бити", каже председник Зеленски.

Парафразирајући чувени говор Винстона Черчила на почетку Другог светског рата, украјински председник је поручио британским посланицима: "Борићемо се до краја на земљи и у ваздуху. Борићемо се у шумама, на пољима, на плажама, на улицама, по обалама река, пре свега Дњепра."

Зеленски је од британских посланика затражио да додатно пооштри санкције Русији, као и да је прогласи "терористичком земљом".

"Обезбедите да наше небо буде безбедно", апеловао је председник Украјине.

Громогласни аплауз за Зеленског 

Његов десетоминутни говор завршен је громогласним аплаузом.

Британски премијер Борис Џонсон оценио је да је његов украјински колега "гануо срца свију у парламенту" и истакао да најпоноснија изјава у слободном свету гласи: "Ја сам Украјинац".

Џонсон је најавио да ће Велика Британија постепено смањивати увоз руске сирове нафте са циљем да га потпуно обустави докраја 2022. године.

Британски премијер нагласио је да ће санкције против Русије бити додатно пооштрене и да ће Уједињено Краљевство наставити да упућује "сву економску, хуманитарну и дипломатску помоћ Украјини све док Владимир Путин не буде доживео неуспех у овом катастрофално подухвату и Украјина не буде била слободна".

Краљица у плаво жутим бојама

Британска краљица Елизабета Друга данас је разговарала са канадским премијером Џастином Трудоом, који у Лондону борави како би координисао додатне санкције према Русији са британском владом.

Премијер Канаде, чији је шеф државе Елизабета Друга, прва је особа коју је краљица примила откако се опоравила од ковида-19.

Иако се јавно никада не меша у политику, позадином фотографије пријема канадског премијера доминира букет цвећа у бојама украјинске заставе.

И хаљина краљице Елизабете Друге имала је сличан дезен што се тумачи као типичан симболични потез Бакингемске палате.

Визе за само 300 Украјинаца

Док стотине хиљада људи беже из Украјине, визе за улазак у Британију до је добило тек тристотинак људи.

Зато је британска министарка унутрашњих послова Прити Пател на удару жестоких критика опозиције и медија.

Британија је до сада дозволила посебан олакшан визни режим само за чланове ужих породица Украјинаца са дозволом боравка.

Међутим, како је Би Би Си-јевом програму „Тудеј" рекла једна од украјинских избеглица, која чека да визу добију њени болесни родитељи, потребно је "много докумената да би улазак био одобрен".

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво