Читај ми!

Пољска шаље ”мигове” у базу Рамштајн, Украјинци чекају појачања

Пољске власти су одобриле хитно пребацивање свих исправних авиона “миг-29” у америчку базу Рамштајн у Немачкој, позивајући истовремено остале чланице НАТО-а да поступе на исти начин. Потез Варшаве уследио је 48 сати после захтева америчког државног секретара Ентонија Блинкена чланицама НАТО-а да Украјини уступе борбене авионе совјетског порекла, пре свега “миг-29” и ”сухој-25”.

Пољска шаље ”мигове” у базу Рамштајн, Украјинци чекају појачања Пољска шаље ”мигове” у базу Рамштајн, Украјинци чекају појачања

Пољска је прва чланица НАТО-а чији ће се борбени авиони, додуше преко посредника, наћи у наоружању украјинског ратног ваздухопловства, пошто је влада у Варшави одобрила пребацивање исправних "мигова-29" у базу Рамштајн у Немачкој.

"Власти Републике Пољске, после консултација са председником и владом, спремне су да упуте – одмах и без надокнаде – све своје "мигове-29" у базу Рамштајн и ставе их на располагање влади САД", саопштила је пољска влада.

Оваква одлука Пољске уследила је само 48 сати после захтева америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је од чланица НАТО-а затражио да своје борбене авионе совјетске производње ставе на располагање Украјинцима.

За сада није познато колико ће пољских "мигова" на овај начин бити испоручено Украјини. Пољска је, после уједињења Немачке, од те државе добила 28 "мигова-29", а претпоставља се да су 23 летелице још увек исправне.

Такође, није познато ни каква ће бити реакција Москве, чији су званичници, претходно, оштро упозорили чланице НАТО-а да не прихватају украјинске борбене авиона, јер би се у противном "могли наћи усред ратног сукоба".

Пољска ће, како наводи влада у Варшави, заузврат добити борбене авионе Ф-16, али за сада није познато под којим условима.

"Пољска је спремна да одмах договори услове о набавци ових авиона", наводи влада у Варшави, која је позвала остале чланице НАТО-а које имају "мигове" да своје апарате ставе Американцима на располагање.

Само недељу дана раније, пољски председник Анджеј Дуда одбацио је идеју о слању борбених авиона Украјинцима.

"Нећемо упутити авионе у Украјину, јер би то значило отворено мешање у украјински конфликт. Не подржавамо тај конфликт и НАТО није део тог конфликта", рекао је тада пољски председник.

Пољаци су, у први мах, били забринути да би давањем "мигова" Украјини, које су и сами добили на поклон од Немачке, у руске руке могла пасти модернија опрема и комуникациони уређаји, којима су те летелице у међувремену опремљене.

Вашингтон, ипак, није одустао од ове идеје, па је Блинкен, два дана пред пристанак Варшаве, рекао да САД "сарађују са Пољском како би обезбедиле било шта што могу да дају Украјинцима".

Осим Пољске, "мигови-29" налазе се у арсеналима Словачке, Бугарске и Румуније.

Као и Пољска, и Бугарска и Словачка су, претходних дана, одбацивале идеју о слању "мигова" Украјинцима, тврдећи да "једва имају довољно летелица и за одбрану сопственог неба".

"Словачка неће слати борбене авионе у Украјину", рекао је портпарол словачког министарства спољних послова, наводећи да је Братислава упутила Кијеву гранате калибра 120 милиметара, гориво и противтенковске и противавионске пројектиле.

Бугарски премијер Кирил Петков је такође одбацио могућност да Софија пошаље авионе у Украјину, наводећи да тренутно нема на располагању довољно исправних летелица ни за одбрану сопственог ваздушног простора.

Нуђење авиона Ф-16 за исправне "мигове-29" била је основа америчке дипломатске иницијативе усмерене на хитно јачање украјинског ратног ваздухопловства. Авиони "миг-29" и "сухој-25" изабрани су јер би украјински пилоти на њима могли да лете без претходне обуке.

Американци су речи представника Словачке и Бугарске схватили прилично озбиљно, остављајући могућност Пољацима да се, ипак, предомисле, нудећи им ескадрилу вишенаменских авиона Ф-16.

Помињане су и Румунија и Мађарска, које су у прошлости, у наоружању имале ове авионе, па су се разбуктавањем сукоба у Украјини, појавиле спекулације да би у складиштима, могле имати још по неки од ових авиона.

Мађарска је преосталих 19 "мигова-29" још пре пар година за десет милиона долара, безуспешно покушала да распрода у комплету са још 20 резервних мотора, око 300 резервних делова и муницијом. Авиони, који су последњи пут летели 2020. године, су описани као расходовани и неподесни за летење.  

Западни војни аналитичари "не виде" које би авионе Ф-16 Американци у овој трампи могли дати Пољацима, с обзиром на то да су на производним тракама, тренутно, летелице намењене Словачкој и Тајвану.

У првобитној потрази за "миговима", западни званичници су рачунали на десет словачких, 23 пољска и 16 бугарских авиона "миг-29", иако су све те државе у процесу замене тих летелица новијим, западним моделима.

Истовремено, само шест од укупно 16 бугарских авиона овог типа било је у оперативном стању, иако су тамошњи пилоти пре неколико година тврдили да су те летелице, суштински, неупотребљиве.

Стање се, донекле, поправило прошле јесени када је руска компанија Бугарској испоручила резервне делове за ове авионе. 

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво