Читај ми!

Хуманитарац из Србије на граници са Молдавијом: Гужве на прелазима, многи људи прелазе пешице

Ненад Челаревић из хуманитарне организације Хелветас каже за РТС да су велики редови на граничним прелазима између Украјине и Молдавије. У ту земљу је од почетка сукоба ушло око 240.000 држављана Украјине. Истиче да су међу њима само жене са децом и старији људи, од којих су неки у тешком здравственом стању.

Избегли због рата у Украјини одлазе, поред Словачке, Пољске и Русије, и у Молдавију.

Велики редови су на уласку у Молдавију, као и на граничном прелазу са Румунијом.

Ненад Челаревић из Хелветаса (Helvetas Emergency Team Member), међународне невладине хуманитарне организације из Швајцарске, наводи да је од почетка кризе у Молдавију ушло око 240.000 држављана Украјине.

"Званичници у Молдавији објављују податке на дневном нивоу. Према последњим подацима, око 90.000 људи је остало у Молдавији, остали су само у транзиту и одлазе у друге земље", каже Челаревић за портал РТС-а.

Највећи број људи, напомиње, долази из региона око Одесе.

"Људи су уплашени. Напуштају земљу зато што се осећају несигурно и плаше се напада", истиче Челаревић.

"Много људи прелази пешице, неки су у тешком здравственом стању" 

Највише користе два гранична прелаза на југу земље, Паланку и Тудор. Такође, из Украјине долазе и преко три прелаза на северу.

"Међу избеглицама су само жене са децом и старији људи. Неки од њих су у тешком здравственом стању. Велики број људи прелази гранични прелаз пешице и пешачи до граничног прелаза са Молдавијом. Хелветас и друге хуманитарне организације, локалне невладине организације, Црвени крст, локалне власти и црквене организације са волонтерима организују помоћ и превоз за избеглице", каже Челаревић.

Помоћ у превозу од граничног прелаза до избегличких центара, који се налазе у земљи, организују Хелветас са партнерима из "Алијансе 2015" и локалним властима.

Неке избеглицe остају у Молдавији, а неке напуштају земљу. Многи кажу да планирају да оду у Румунију, Пољску или балтичке земље.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се